Neophodna sanacija vodovoda u Čelincu

0

ČELINAC, 22. maja – Na području opštine Čelinac nakon katastrofalnih poplava prioritet je sanacija vodovoda i ponovno organizovanje nastave u školama, dok je u opštini Kotor-Varoš osnovni problem sanacija klizišta i odrona na pojedinim putnim pravcima. Ovo je konstatovano na sastancima potpredsjednika Vlade Srpske Nade Tešanović i ministra trgovine i turizma Maide Ibrišagić-Hrstić sa načelnicima opština Čelinac i Kotor-Varoš, na kojima su informisane o štetama nastalim nakon poplava.

“Osim sanacije 370 metara cjevovoda, u opštini Čelinac je neophodno popraviti oštećenja na mostu i sanirati školske objekte”, rekla je Tešanovićeva nakon razgovora sa načelnikom opštine Čelinac Momčilom Zeljkovićem, kojem je prisustvovala i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić, objavila je SRNA.

Ona je istakla da je u Čelincu pod vodom jedan od najljepših dječijih vrtića, koji je sada skoro neupotrebljiv, i poručila da svi zajedno moraju učiniti maksimalan napor da ovaj objekat ponovo bude stavljen u funkciju.

“Neophodno je da Vlada Srpske učini dodatne napore kako bi se pronašla finansijska sredstva za završetak nove škole u Čelincu, koja bi do početka naredne školske godine trebala da bude u upotrebi”, rekla je Tešanovićeva.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković prenio je članovima Vlade Srpske da je na području ove opštine bilo poplavljeno od 800 do 1.000 domaćinstava i da su privredni subjekti uništeni.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić rekla je Srni da će opština Čelinac i Civilna zaštita imati svu potrebnu pomoć Vlade Srpske u nabavci i isporuci isušivača i materijala koji su neophodni za sanaciju šteta.

“Ministarstvo trgovine i turizma, putem Robnih rezervi, uključilo se u akciju pružanja pomoći ugroženim područjima, čak i onim opštinama koje nisu imale mogućnosti da se prvih dana obrate Ministarstvu sa odgovarajućim zahtjevom”, rekla je Hrstićeva.

Ona je pojasnila da su se u sve opštine pogođene poplava svakodnevno dostavljaju paketi sa hranom, vodom i higijenskim sredstvima.

Načelnik opštine Kotor-Varoš Dalibor Vučanović upoznao je članove Vlade Srpske da je glavni problem u ovoj opštini uklanjanje klizišta sa pojedinih putnih pravaca.

On je naveo da je u opštini Kotor-Varoš bilo poplavljeno više od 100 domaćinstava, ali da se situacija u potpunosti normalizuje.

Vučanović je rekao da su već formirane stručne komisije koje obilaze ugrožena domaćinstva i oštećene objekte i rade procjenu nastale štete.

Hrstićeva je pohvalila kotorvaroški krizni štab, ali i volontere sa područja ove opštine.

Ona je istakla da je opština Kotor-Varoš pokazala solidarnost sa ugroženijim opštinama u Republici Srpskoj, jer su višak pitke vode i hrane proslijedili u Šamac i Doboj.