“Najbolji su na minusu izgradili plus” KONKURS “Glas za knjigu” iznjedrio najbolje

0

ČELINAC, 05. juna – Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ i SPKD „Prosvjeta“ ove godine su po drugi put organizovali literarno-likovni konkurs „Glas za knjigu“ za učenike osnovnih škola sa područja opštine Čelinac.

GZK-1

Konkurs je bio otvoren do 18. maja, a zadatak učenika bio je da predstave svoj doživljaj knjige ili da crtežom ili kolažom dočaraju svoju omiljenu knjigu. Nagradu za najbolji likovni rad dobio je Miloš Savković, učenik 6. razred OŠ „Novak Pivašević“ iz Stare Dubrave, a za najbolji literarni rad Anja Docić, učenica 5. Razreda iz Šnjegotine Srednje.
dav

Žiri je odlučio da pohvali literarne radove Mile Božičković učenice 4. razreda iz Čelinca i Anđele Rulić, učenice 5. razreda iz Šnjegotine Srednje, te likovne radove sljedećih učenika: Ruže Stjepanović (8. razred) iz Stare Dubrave, Branke Todorović (6. razred) iz Čelinca, Damjana Pejića (6. razred) iz Stare Dubrave, Ivane Vujičić (6. razred) iz Stare Dubrave, Marka Popovića (4. razred) iz Šnjegotine Srednje i Marine Rulić (4. razred) iz, Šnjegotine Srednje.

GZK-3

– Ove se godine žiri za dodjelu nagrade „Glas za knjigu“ prilikom donošenja odluke o najboljim radovima suočio sa jednim vrlo interesantnim fenomenom koji se ima smatrati zajedničkim imeniteljom za prvonagrađene radove (kako literarni, tako i likovni). U oba slučaja, najbolji su na minusu izgradili plus, napisao je, između ostalog, u obrazloženju žirija Mirko Vuković.

Ovi učenici sa svojim roditeljima i nastavnicima posjetili su biblioteku, gdje su im dodijeljene nagrade. Osim toga, Mirko Vuković održao je književni čas za osnovce i govorio svoju poeziju za djecu. Mirko Vuković je književnik, esejista, književni kritičar i likovni umjetnik. Objavio je dvanaest knjiga poezije za odrasle, knjigu novinskih kolumni, dvije knjige polemičke proze i nekoliko knjiga pjesama za djecu i mlade, među kojima su „Kad guska đuska“, „Jednoga dana bićeš mi hrana, „Svečeva grožđica bebećeg lica“, „Kad pevam priču“. Ilustrovao je i likovno opremio preko stotinu knjiga, a među njima je i veliki broj knjiga za djecu, kao i udžbenik „Čitanke“ za drugi i treći razred.

Obrazloženje žirija i nagraženi radovi biće objavljeni i u narednom broju „Čelinačkih novina“ koje izlaze iz štampe krajem mjeseca.

Nagrađeni rad:

OMILJENA KNJIGA

Knjige često izazivaju različita osjećanja u nama. Čitajući knjigu Alisa u zemlji čuda osjetila sam nešto neobično.
Krenula sam u školu. Hodajući putem, ugledah zeca. Zastala sam i gledala u njega, očekujući da nešto progovori. Međutim, zec je samo protrčao i sakrio se u žbunje. Iako sam bila spremna da potrčim i razgovaram sa njim, razočarano sam shvatila da je ovo ipak stvarnost i da je tako nešto nemoguće. Međutim, čim sam stigla kući i nastavila sa čitanjem knjige, opet sam postajala Alisa. Dok bih jela ili pila, osjećala sam da se smanjujem ili povećavam, a kad bih ugledala prase počela bih da kijam. Moja maca me je podsjećala na na mačka Cerekala, pa sam se skrivala od nje. A i sada me prožme jeza kada ugledam karte na stolu i brzo ih sklanjam plašeći se da bi ljuta kraljica mogla krenuti na mene sa svojom vojskom.
Od ove knjige život mi je postao drugačiji. Ne mogu da vjerujem da knjiga može toliko da utiče na mene i da mi se takve stvari dešavaju. Nije ni čudo što je Alisa bila zbunjena kada se probudila.

Anja Docić, 5. razred
Šnjegotina Srednja
OŠ „Novak Pivašević“ Stara Dubrava
Učiteljica: Ivana Pejaković

 

Izvor: OU Čelinac