Načelnik opštine o razornoj poplavi koja je 15. maja zadesila Čelinac: Situacija složena i teška, ali se postepeno normalizuje

0

ČELINAC, 21. maja – Opština Čelinac suočava se sa posljedicama razorne poplave, najteže do sada. U gradu koji leži na dvije rijeke više ništa nije isto. Nakon dvodnevne, potpune odsječenosti od ostatka svijeta, voda se povlači i za sobom ostavlja nesagledive posljedice.
O razmjerama poplave, nastaloj šteti i tehničkim pitanjima razgovarali smo sa načelnikom opštine Momčilom Zeljkovićem.


? Čelinac se od 15. maja bori sa posljedicama katastrofalne poplave. Šta je sve zahvatila vodena stihija i šta je prouzrokovala?
–    Ovo su veoma teški dani za Čelinac i cijelu Republiku Srpsku. Iako smo, nažalost, imali iskustva sa velikim poplavama 2001. i 2010. godine, ova koja nas je zadesila 15. i 16. maja nadmašila je sve prethodne. Ako kažemo da smo dva dana bili potpuno odsječeni od ostatka svijeta, zatvorenih puteva, bez vode, struje i telefonskih veza, to samo po sebi dovoljno govori. Plavni talas obuhvatio je centar grada, mjesne zajednice Babići, Štrbe i Šahinovići. Poplavljeno je blizu 800 domaćinstava, zgrada opštinske uprave, policijska stanica, zanatski centar, osnovna i srednja škola, narodna biblioteka, sportska dvorana, dječiji vrtić, hram Sretenja Gospodnjeg, parohijski dom, mnogi privredni subjekti, stambene zgrade, benzinske pumpe, objekti elektrodistribucije. Najugroženija su bila domaćinstva u neposrednoj blizini ušća Jošavke u Vrbanju, gdje je voda dostizala dubinu od dva metra. Plavni talas kidao je i nosio sve pred sobom.
Već sedamnaestog maja Čelinac gotovo da nije ličio na sebe. Gradski most gotovo „pomjeren“ iz svog ležišta, sa kraterima velikim po nekoliko metara, pokidanih instalacija. Magistralni put Banja Luka-Čelinac i pojedini lokalni putevi skoro su uništeni. Aktivirana su klizišta u Marjanovićima, Memićima, na Žitnjaku. Uništeno je oko 370 metara primarnog voda Banja Luka – Čelinac, u mjestu Zeleni Vir, zbog čega smo ostali bez vode. Velika oštećenja su pretrpile grijne podstanice i toplovodna mreža. Čelinačke ulice, javne ustanove, privredni subjekti i domaćinstva preplavljeni su naslagama mulja, pijeska i raznog otpada. Jednostavno, sve što je ostalo zarobljeno u vodi, trajno je uništeno.
? Ali evo, ipak, i pored teške i složene situacije, čini se da se život u Čelincu postepeno normalizuje. Brzo su organizovane akcije čišćenja, pomoć u ljudstvu i mehanizaciji stiže sa više strana. Radnici komunalnih preduzeća i elktrodistribucije ulažu ogromne napore da se održi uredno snabdijevanje vodom i električnom energijom, a uspostavljeno je i odvoženje otpada. Kao glavni komandant štaba civilne zaštite, zajedno sa saradnicima, koordinišete sve aktivnosti. Predstoji nam još mnogo posla, šta su proriteti?
–    Prioritet je sanacija primarnog dijela vodovodne mreže, kako bi uspostavili uredno i redovno vodosnabdijevanje. Trenutno se radi na privremenom osposobljavanju voda, što će potrajati od 7 do 15 dana. Do tada, vodosnabdijevanje će biti vršeno sa izvorišta „Kuzmanovića potok“. Za trajno osposobljavanje primarnog dijela vodovodne mreže biće potreban mnogo ozbiljniji zahvat.
Drugi prioritet je sanacija gradskog mosta, za šta smo već preduzeli određene aktivnosti. Do tada, most će biti zatvoren za saobraćaj. Intenzivne aktivnosti vodićemo oko sanacije klizišta. Istovremeno, koordinisaćemo čišćenje svih javnih ustanova, škola i ostalih objekata. Poslije urgentnog čišćenja i osposobljavanja, Dom zdravlja će uz pomoć Ministartsva zdravlja vršiti dezinfekciju prostorija i terena.
? Kakvo je stanje sa ostalim mostovima, da li su prohodni i sigurni za saobraćaj?
–    Šamački most pretrpio je manja oštećenja i prohodan je za saobraćaj. Most u Babićima prohodan je za saobraćaj, iako su oštećeni prilazi mostu. Most u Marjanovićima i most na Jošavki na ulazu u Čelinac takođe su prohodni za saobraćaj.
? Pomenuli ste magistralni put Banjaluka-Čelinac i lokalne puteve koji su pretrpili velika oštećenja. Da li je uspostavljen saobraćaj?
–    Saobraćaj za putnička vozila na magistralnom putu još uvijek se odvija jednom kolovoznom trakom, uz pojačan oprez, dok je za sva putnička i teretna vozila teža od 7,5 tona zabranjen saobraćaj. Lokalni put Marjanovići – Centar – Babići (stara pruga) nije bezbjedan za saobraćaj.
? Test ljudske solidarnosti i humanosti dobio je visoku ocjenu u momentima kad je u Čelincu trebalo ponovo pokrenuti život?
–    Zaista je tako bilo. Za ublažavanje i otklanjanje posljedica poplave, osim štaba civilne zaštite, čelinačkih vatrogasaca, komunalnih preduzeća i privrednih subjekata, u pomoć su pristigle susjedne opštine sa svojim komunalnim preduzećima i privrednim subjektima, mnogobrojni volonteri sa područja cijele opštine Čelinac, volonteri iz Banjaluke i mnogi drugi, i ja ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su uzeli učešće u akcijama ili pomogli na bilo koji način.
Takođe, opštinu Čelinac su u odvojenim susretima posjetili premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, ministar Zoran Tegeltija, te ministri Srebrenka Golić, Nedeljko Čubrilović i Goran Mutabdžija, koji su, s obzirom na dramatično stanje u poplavljenim opštinama Republike Srpske, obećali pomoć u granicama mogućnosti Vlade Republike Srpske.
? Poruka građanima Čelinca?
–    Još jednom, izražavam zahvalnost svima koji su pomogli i koji će pomoći. Situacija jeste teška i složena, ali mi ćemo je prebroditi zajedničkim snagama i dobrom koordinacijom službi i građana. Apelujem na stanovništvo da vodu troši krajnje racionalno, jer kapaciteti vlastitog izvorišta „Kuzmanovića potok“ mogu da podmire samo osnovne potrebe i napominjem da vodu prije konzumacije preventivno treba prokuvati.
Za sam kraj napomenuću i to da je u ovim trenucima zaista teško baviti se finansijskim okvirima nastale štete, mada smatram da su one milionske.
Opštinska uprava formirala je četiri komisije za procjenu štete koje već obilaze kompletan teren i utvrđuju činjenično stanje.
Takođe, za potrebe prikupljanja novčane pomoći za saniranje posljedica od poplava otvoren je račun posebnih namjena, a ugroženim građanima ćemo pomoći i redovnim budžetskim sredstvima u granicama raspoloživih mogućnosti.

Razgovarala: Dragana Kljajić

Izvor: www.opstina-celinac.com