Na imanju Topića svi rade kao u mravinjaku

0

ČELINAC, 2. juna – Izreka “kad se male ruke slože, sve se može” najbolje opisuje život osmočlane porodice Topić iz Čelinca, u kojoj nijedan član nije zaposlen, ali dobro žive od rada na svom imanju, što je danas rijetkost u BiH.

Ilija Topić (45), zvani Ćiro, sa suprugom Draganom (38), ima petoro djece, sina Slađana (18) i kćerke Anđelu (17), Slađanu (14), Aleksandru (6) i Sunčicu, koja ima godinu i devet mjeseci, a s njima živi i djed Anđelko (78).

Bave se, kako kažu, svačim – stočarstvom, voćarstvom, povrtarstvom, a ukupno obrađuju oko 70 dunuma zemlje.

Bilo koje od ove djece teško je izdvojiti koliko su vrijedna i čestita.

Sin Slađan, koji je prije nekoliko dana proslavio maturu završivši za šumarskog tehničara kao učenik generacije, odavno zarađuje i od oca ne traži novac čak ni za đačku mjesečnu kartu. Ovaj mladić je odlučio i da upiše šumarski fakultet.

“Samo sam mu platio prvu mjesečnu kartu u prvom razredu, sve ostalo je sam zaradio. Evo, prošle godine je sam zaradio za proslavu 18. rođendana, na kojem je bilo 300 gostiju. Radio je i kod nas i po selu s traktorom, kosilicom”, priča ponosni otac Ilija, dodajući da se Slađan mogao osamostaliti još prije dvije godine.

Kćerka Anđela ide za frizera u srednju školu, a već je polako počela s friziranjem i zarađivanjem.

Ilija dodaje da mu je svako dijete takvo, dobro, vrijedno i ništa im nije teško. Svi članovi ove porodice doprinose kući, svako na svoj način, a posao sebi nađe i djed, koji je čuvar stada od 50 ovaca.

Majka Dragana kaže da joj djeca pomažu, ali da opet čitav dan provede radeći kućne poslove.

“Posla u kući stalno ima kao u firmi od 20 radnika. Dan mi prođe pripremajući hranu i idući od štrika do mašine za veš”, priča Dragana.

Pored kuće u kojoj sada žive, Ilija je počeo da pravi još jednu kuću, za koju kaže da je Slađanova.

Na pitanje da li mogu da priušte putovanja i ekskurzije djeci, kaže da njihova djeca imaju što i druga.

“Kako da ne idu, možda i više nego druga djeca. Ljeti idu na more kod strica u Sloveniju”, kazao je Ilija.

Kaže i da nisu rađali djecu da ih država školuje i pomaže, ali smatraju da bi pomoć višečlanim porodicama trebalo da bude veća.

“Sramota me da tražim bilo šta ako sam sposoban da djecu hranim, nismo ih stvorili da ih država hrani ni školuje ni pomaže, ali jednostavno stvari bi mogle biti bolje i urednije kako bi se porodice održavale. Čini mi se da se sve radi da se porodice ne održe”, kaže Ilija.

Izvor/foto: nezavisne.com