Muči me što nisam uspeo da spasem obojicu

1

ČELINAC, 30. decembar – Drago mi je što sam uspeo da spasem jedan život, ali me strašno kopa i izjeda to što nisam uspeo da spasem i drugi, rekao je u ekskluzivnoj ispovesti za Press Branislav Marjanović, zvani Stavor, (46) iz Čelinca koji je u nedelju ujutro spasao život Marku Vukoviću (22) iz Banjaluke, suvozaču iz automobila “polo” čiji je vozač Ognjen Lazendić iz Banjaluke (23) poginuo nakon sletanja u hladnu reku Vrbanju.

– Ne mogu da spavam… Te slike mi se stalno vraćaju i vrte po glavi. Sedim, plačem i samo razmišljam da li sam nešto mogao drugačije da uradim, da spasem obojicu. Vozač nije davao znake života. Glava mu je bila u vodi i možda je za njega već bilo kasno. Ali, opet, možda je samo izgubio svest. Sve mislim možda bi ga i spasli samo da sam došao ranije, ili da mi je bar još neko pritekao u pomoć – naglas razmišlja Marjanović, dok mu reči utehe dolaze od porodice koja je svesna da je u opasnost stavio svoj život, da bi spasao tuđi.

Nakon što je posle dužeg nagovaranja pristao na razgovor, skromni heroj za Press je ispričao da je to jutro sa suprugom Brankom krenuo u crkvu u Babiće, kako bi se tokom posta pričestili. Dok su se u tišini vozili Branka je u gomili snega, razgrnutog uz ivicu magistralnom puta Čelinac – Kotor Varoš, primetila rupu. To joj je bilo čudno, a Branislav je pomislio da je rupu napravila grtalica, čisteći sneg s puta. Iako su već prošli, Branka se okrenula i u koritu Vrbanje videla farove automobila. Odmah su se okrenuli i vratili. Branislav je istrčao iz vozila, spustio se niz 30 metara duboku obalu i bez oklevanja skočio u hladnu reku.

– Vrata na vozilu su se pomerala i neko je dozivao pomoć. Supruzi sam viknuo da mi dobaci lovački nož, koji držim u automobilu, a onda sam skinuo jaknu i cipele i ušao u hladnu Vrbanju. Suvozač je bio izbezumljen i zapetljan u sigurnosni pojas. Bio je okrenut prema sedištu i samo su mu usta virila iznad površine vode. Otvorio sam vrata, presekao pojas i oslobodio ga. Voda je tu duboka dva-tri metra i on se hvatao za mene. Malo je falilo da se obojica utopimo, jer me je matica dva puta povukla ispod auta, ali nogama sam uspeo da se odgurnem od dno korita. Zgrabio sam ga za odeću i povukao prema obali – priča Marjanović.

Priseća se da ih je voda odnela 30 metara nizvodno, i to na drugu stranu obale, tako da se nije mogao vratiti na mesto nesreće. Vukovića je izvukao iz vode i krenuo od kuće do kuće da traži pomoć.

– Preskočio sam ogradu, ali on nije imao snage da to učini. Onda sam napravio rupu u živici i tuda ga provukao. Sve vreme sam ga ispitivao da vidim da li je svestan, a kada mi je rekao da ima ženu i dete, kao da sam dobio dodatnu snagu. Jedna kuća je bila zatvorena, pa sam ga vukao do druge. Tada je naišao neki čovek i onako promrzlog uneli smo ga u kuću, presvukli i utoplili. Vratio sam se nazad, da pokušam da pomognem i drugom momku, ali tada je već stigla policija i hitna pomoć i ništa više nisam mogao da učinim – kaže Marjanović.

Celu dramu sa obale je posmatrala njegova supruga koja kaže da nekoliko vozača uopšte nije htelo da se zaustavi i da im pomogne. Kako kaže, jedva je naterala jednog čoveka da siđe do vode i proba pomoći mladiću koji je ostao u automobilu, dok ih je desetak sa puta gledalo šta se dešava i komentarisalo da je vozač već verovatno mrtav.

Izvor: pressrs.ba
Foto: Andrej Anđić

1 KOMENTAR

Comments are closed.