Molitveno obilježen dan osnivanja Prve lake čelinačke pješadijske brigade

0

ČELINAC, 20. juna – Povodom Dana osnivanja Prve lake čelinačke pješadijske brigade, u spomen-kapeli jerej Milan Bajić je služio je parastos poginulim borcima iz čelinačke opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.


Na spomen-obilježje su nakon parastosa položeni vijenci.

U pozdravnoj riječi predsjednik čelinačke Boračke organizacije Dalibor Vujičić istakao je da je Čelinac pružio veliki doprinos stvaranju i odbrani Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U toj borbi poginulo je 220 boraca, a ranjeno ih oko 650.

– Narod koji zanemari svoju istoriju, zanemaruje i svoju budućnost. Boraca koji su svoje živote dali za našu slobodu i Republiku Srpsku moramo uvijek da se sjećamo, da budemo ponosni na njih, da se molimo za njihove duše, ali i društvena zajednica treba da povede računa o njihovim porodicama – rekao je Vujičić.

Ručak za sve prisutne pripremljen je u društvenom domu u Markovcu.

Čelinačka laka pješadijska brigada svečanim postrojavanjem na mjestu gdje je danas Hram Svetog arhangela Gavrila i spomen-kaspela formirana je 19. juna 1992. godine.

Imala je veoma težak ratni put na kojem je poginulo njenih 67 boraca, još šest ih se vode kao nestali, a više stotina je teže ili lakše ranjeno.