Mirjanić u Čelincu: Prioritet izgradnja mosta u Jošavci

0

ČELINAC, 2. maja – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je u Čelincu da je lokalni prioritet izgradnja mosta u Mjesnoj zajednici Jošavka, koji će biti realizovan sredstvima Svjetske banke u okviru projekta hitnih mjera za otklanjanje posljedica poplava i elementarnih nepogoda.

Vrijednost ovog projekta je 200.000 KM, a izgradnjom novog mosta biće povezana dva naselja u okviru Mjesne zajednice Jošavka, odnosno više od 180 domaćinstava uspostaviće komunikaciju sa gradskim područjem.

“Ovo je prvi projekat koji je kandidovan kod Svjetske banke, gdje su procedure vrlo složene i zahtjevne, ali očekujemo njihovu saglasnost do avgusta, kada bi u realizaciju projekta bili uvedeni izvođači radova, a završetak radova je predviđen do kraja oktobra”, izjavio je Mirjanić prilikom današnje posjete opštini Čelinac.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković upoznao je Mirjanića o aktivnostima na terenu u vezi sa regulacijom korita rijeke Vrbanje, gdje su radovi u poodmakloj fazi.

Prema njegovim riječima, svu pažnju u narednom periodu treba usmjeriti na rješavanje pitanja Gradskog mosta koji je u lošem stanju.

“Angažovali smo Institut `Jaroslav Černi` iz Beograda i eksperte sa građevinskog fakulteta da bi dobili izradu studije za zaštitu od poplava užeg dijela grada, a zatim ćemo pristupiti izradi idejnog rješenja novog mosta i projektne dokumentacije da bi u narednoj godini riješili ovaj gorući problem”, rekao je Zeljković.

Sastanku ministra poljoprivrede, šumartstva i vodoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića i načelnika opštine Momčila Zeljkovića prisustvovali su i predstavnici Mjesne zajednice Jošavka koji su izrazili zadovoljstvo što će sredstvima Svjetske banke i uz pomoć resornog ministarstva biti izgrađen novi most.

“Trenutno koristimo alternativni pješački prelaz za pješake i makadamski put, a ukoliko vremenski uslovi dozvole do kraja oktobra dobićemo novi most”, naglasio je predsjednik Mjesne zajednice Jošavka Nebojša Ivanković.

Zahvaljujući sredstvima Evropske investicione banke, Fonda solidarnosti i Svjetske banke u opštinu Čelinac je nakon majskih i avgustovskih poplava uloženo oko 3.000.000 KM.