Mazalica: Džaferović prvo da odgovara za zločine, a onda da sudi o tuđoj odgovornosti

0

BANJALUKA, 19. marta – Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je  da je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović odgovoran za ratne zločine počinjene u vrijeme dok je obavljao funkciju ratnog načelnika Centra službi bezbjednosti u Zenici i da za to treba da odgovara, a tek onda da daje sudove o tuđoj odgovornosti.

Mazalica je istakao da je Džaferović sigurno mogao znati i biti uključen u zločine odreda “El mudžahedin” koji su evidentno počinjeni na području pod njegovom kontrolom.

– Znači, prvi taj Džaferović bi trebalo da odgovara za ratne zločine, a tek onda da daje svoje sudove da li su drugi odgovorni za zločine – izjavio je Mazalica, povodom reagovanja bošnjačkih političara na osuđujuću presudu suda u Beogradu pripadniku takozvane Armije BiH Osmanu Osmanoviću zbog zločina u Brčkom.

On je rekao da želja bošnjačkih političara da naruše odnose sa Srbijom na ovaj način predstavlja nastavak njihovog poimanja spoljne politika u interesu samo jednog od tri konstitutivna naroda, ali je ukazao da na taj način ruše BiH.

– Sve dok oni na taj način razmišljaju, oni prvi ruše tu BiH, od predstavljanja u UN, polemisanja sa drugim državama kao što su Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, predstavljanja u Briselu, Vašingtonu i svim drugim centrima moći, gdje oni institucionalno zaobilaze sve moguće predstavnike srpskog i hrvatskog naroda da bi predstavili samo svoju istinu – rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, nikakvu težinu nemaju reagovanja Džaferovića, ministrka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković i zamjenik ministra pravde BiH Nezira Pivića na osuđujuću presudu suda Osmanoviću.

On je rekao da “očekuje da ih Srbija ne shvati ozbiljno”.

– Džaferović istupa u ime Predsjedništva bez druga dva člana. Za spoljnu politiku zaduženo je Predsjedništvo, a ne Turkovićeva, koja nije ovlaštena da daje takve izjave, kao što ni zamjenik ministra pravde, bez ministra, ne bi trebao da predstavlja državnu zajednicu i daje takve kvalifikacije – rekao je Mazalica.

Mazalica je rekao da sve njihove kvalifikacije najbolje govore o njima.

– Teško je izaći iz Faradejevog kaveza kojim su se okružili bošnjački političari, do kojih ne dopire nikakav signal o žrtvama i odgovornosti za počinjene zločine nad drugim narodom, sem bošnjačkim – istakao je Mazalica.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na pet godina zatvora bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Osmana Osmanovića zbog ratnog zločina nad srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1992. godine u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da ta presuda predstavlja “sramotan udar na pravdu i da će ostaviti teške posljedice na odnose BiH i Srbije”, a ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković da je presuda “novi težak udarac normalizaciji odnosa u regionu”.

Zamjenik ministra pravde u Savjetu ministara Nezir Pivić smatra da je ovom presudom prekršeno međunarodno pravo i da Srbija “zloupotrebom univerzalne jurisdikcije procesuira navodne ratne zločine”.