Markovac proslavio Trifundan

0

MARKOVAC, 15. februara – U Hramu posvećenom Svetom Trifunu u Markovcu svetu liturgiju služili su protojereji Radivoj Vujanić i Stanoje Zeljković. Nakon liturgije osvećeni su slavski kolač i žito, a otac Radivoje Vujanić mještanima ovog kraja, kumu hrama Željku Jungiću i kumovima slave Dušanu, Miladinu i Čedi Jungiću i njihovim porodicama čestitao je slavu i svim prisutnim uputio riječi blagoslova.


-Vi, draga braćo i sestre, znate da su hram i groblje ogledalo duše jednoga naroda. Ovo groblje i ovaj hram ogledalo su mještana Markovca. Naš narod ne kaže slučajno za groblje da je to naša vječna kuća. Tamo ostajemo u vječnosti. Kad gradimo privremenu kuću u kojoj boravimo na ovom svijetu, ulažemo ogromna sredstva, da bi nam u njoj bilo ugodno nekoliko godina ili decenija. A u groblju je vječnost. Zato moramo voditi brigu o našim grobljima jer jednoga dana i naše tijelo će tu biti položeno. Groblje treba da nam bude uredno. Vodite računa i o svojoj crkvi i o svemu onome što krasi dušu jednoga naroda. Ne mogu da se otmem utisku, a da ne kažem da sam presretan što sam baš vama sveštenik i što idete u hramove i što održavate svoja groblja. U našoj parohiji o grobljima se brinu mjesni odbori i slušajte ih jer je to red. Budite i dalje dobar primjer drugima. Dobri ste bili do sada, takvi ostanite i ubuduće – rekao je otac Radivoje.

Propovijed je održao prota Stanoje Zeljković koji je podsjetio na žitije Svetog Trifuna i osvrnuo se na jedan loš običaj našeg naroda, a to je često i bespotrebno psovanje.

Služen je i parastos poginulim borcima iz ovog mjesta i osvećeni grobovi preminulih mještana među kojima i pjesniku Slavku Jungiću Jeseju koji je upravo na Trifundan 2002. godine stradao u saobraćajnoj nesreći.

U vinariji ”Jungić”  služena je molitva za uspješnu godinu i osvećen vinograd, a osnivač vinarije Željko Jungić simbolično je orezao prvi čokot.

U Društvenom domu u Markovcu obavljen je slavski ručak kojem su pored mještana prisustvovali i predstavnici opštine Čelinac.

Za kuma naredne slave u Markovcu javio se Saša Lukić s porodicom čija je majka Zora iz Jungića.

B. MAKSIMOVIĆ