KRAJ školske godine je blizu. Hoćemo li vidjeti naše ODLIKAŠE na BILBORDIMA u gradu?

0

ČELINAC, 04. juna – Skupština opštine Čelinac donela je odluku da se krajem školske godine odlikaši iz osnovnih i srednjih škola o trošku opštine postave na reklamne bilborde, kako bi im se na taj način odala počast i zahvalnost na uspehu i zalaganju!

Odluka je donesena u formi zaključka na sednici SO Čelinac krajem prošle godine, a osim učenika generacije na bilbordima bi se trebali naći i đaci koji su postigli uspeh na važnijim školskim takmičenjima.

FOTO: M. PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA

Pokretač inicijative je odbornik SO Čelinac Dragan Vuković, koji smatra da će na taj način lokalna zajednica stimulisati učenike, pokazati im svoju zahvalnost zbog zalaganja i uspeha tokom školovanja, i ujedno im dati podstrek da i nakon školovanja ostanu živeti i raditi u svojoj opštini.

– Lokalna zajednica trebalo bi i u budućnosti da povede računa o ovim ljudima, pre svega da ih zadrži na našem području i obezbedi im danas-sutra zaposlenje. Trenutno vlada prava pomama odlaska mladih u inostranstvo, znači kadrova koji su najkvalitetniji, a koje tako lako puštamo da odu. Mi kao lokalna zajednica takvim ljudima treba da pružimo šansu, baš kao i svima ostalima, i da im ukažemo na to da će, na prvom mestu, rad i zalaganje biti cenjeni – kaže Vuković.

S druge strane, predsednik SO Čelinac Dejan Kurtinović kaže da su odbornici izglasali navedeni zaključak i da ga je on potpisao, ali da on tu inicijativu uzima sa rezervom.

– Ja lično bih na neki drugi način motivisao djecu. U Skupštini opštine Čelinac prošle godine smo, na primer, primili sve učenike generacije sa roditeljima i ispred opštine uručili im novčane nagrade, zahvalnice i knjige, a to ćemo uraditi i ove godine. Ne vidim ni jedan razlog zašto bi postavljanje na bilborde nešto više motivisalo učenike. Ipak su to maloletna deca, mislim da bi u našim školama trebali da se malo pozabave time i provere da li je to sve ispravno i u skladu sa zakonom – kaže Kurtinović.

Dragan Vuković se slaže da oko svega treba konsultovati roditelje i školu, ali ne veruje da bi trebalo biti problema.

– Ako roditelji daju saglasnost, ja ne vidim u čemu bi tu bio problem. Slična inicijativa bila je pre par godina u Novom Sadu i sve je proteklo bez problema, uz veliko odobravanje građana – kaže Vuković.

Sa njim se slaže i Siniša Begović, direktor osnovne škole “Miloš Dujić” u Čelincu, koji smatra da bi se na bilbordima, pored učenika, trebali naći i njihovi profesori i nastavnici.

– U potpunosti podržavam zaključak Skupštine i smatram ga pozitivnim, jer će se na taj način inspirisati i motivisati i drugi učenici da se što više trude. Postavljanje učenika generacije na bilborde je jedan vid prezentovanja znanja stečenih u školi i jedan lep način da učenici dobiju mogućnost da se istaknu i dostojno predstave svoju porodicu, školu i lokalnu zajednicu. Dodao bih da bi na tim bilbordima, zajedno sa učenicima, trebalo da se nađu i nastavnici i profesori koji su vrijedno sa njima radili i doprineli ovim njihovim uspesima – kaže Begović, piše mondo.

 

Blic