Jošavka : Otvoreno područno odjeljenje biblioteke

0

ČELINAC, 07. februara – Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ Čelinac zahvaljujući podršci Osnovne škole „dr Mladen Stojanović“ 4. februara otvorila je Područno odjeljenje biblioteke u selu Jošavka. Ovim je za 1.200 stanovnika ovog sela olakšano korištenje ne samo 500 knjiga, koliko ih je trenutno izdvojeno za ovu područnu biblioteku, nego i cijeli knjižni fond čelinačke biblioteke koji čini oko 27.000 knjiga i bogata zavičajna zbirka.

– Već dvije godine vode se aktivnosti na realizaciji ovog projekta predviđenog „Strategijom razvoja kultre u opštini Čelinac“, ali uslovi za otvaranje područnog odjeljenja bibliote stekli su se tek rekonstrukcijom školske zgrade u kojoj je i školska biblioteka dobila bolje uslove za rad. Odjeljenje biblioteke radiće svakim radnim danom od 8 do 14 časova, a prva tri mjeseca mještani ovog sela moći će besplatno da se učlane – rekla je direktorica čelinačke biblioteke Jelena Ivanković.
Ona je dodala da čelinačka biblioteka prilikom nabavke novih naslova vodi računa o svim strukturama čitalaca.
– Trudimo se da skroman iznos koji dobijamo iz budžeta za nabavku novih naslova najbolje iskoristimo. Obavezno nabavljamo svjetske bestselere i  knjige koje dobijaju značajne književne nagrade, ali prioritet se daje školskoj lektiri, dječijoj književnosti i stručnoj literaturi. Imamo i bogatu zavičajnu zbirku koju najčešće koriste studenti za seminarske i diplomske radove rekla je Ivanković.
Direktor škole Darko Branković izrazio je zadovoljstvo proširenjem saradnje sa čelinačkom bibliotekom izrazivši nadu da će ne samo đaci ove škole nego i veliki broj mještana iskoristiti ovu priliku, ali i da će čuvati knjige koje posude na čitanje.
Školska bibliotekarka Dobrinka Trbić, koja će voditi i Područno odjeljenje biblioteke, ističe da u Jošavki ima veliki broj poklonika knjige i ne sumnja da se radi o značajnom kulturnom događaju za ovaj kraj.
Ovaj čin obradovao je i lokalno Udruženje žena „Majčino krilo“ koje je iskoristilo ovu priliku i biblioteci poklonilo pedesetak knjiga.
Knjižni fond i izbor naslova ažuriraće se prema zahtjevima korisnika. B.M.

Izvor: www.opstina-celinac.com

Foto: Borislav Maksimović