Izvještaj sa 31. redovne sjednice Skupštine opštine Čelinac

0

ČELINAC, 1. aprila – U okviru prve polovine dnevnog reda 31. redovne sjednice Skupštine opštine Čelinac održane 29. marta usvojene su značajne odluke za funkcionisanje lokalne zajednice.

Načelnik opštine Vlado Gligorić u prvom redu je izdvojio one koje se tiču izmjene dijela regulacionog plana „Centar 2“ i plana parcelacije u Dubravi Staroj navodeći da je na taj način obezbijeđeno dalje investiranje u opštinu Čelinac,

kako u samom centru grada, tako i privrednim subjektima za razradu proizvodnih kapaciteta i izgradnju novih objekata.
Dosta odborničke pažnje privukla je odluka o parkiralištima u Čelincu, koja je nakon konstruktivne diskusije i usvojena velikom većinom glasova.
Načelnik je naglasio da je uz prihvaćene prijedloge odbornika novom odlukom omogućeno dobrovoljnim davaocima krvi, koji su ovu dragocjenu tečnost dali 15 i više puta, da imaju besplatan parking u Čelincu.

„Prihvaćeni su i amandmani pojedinih odbornika u vidu tehničkih i normativno-pravnih detalja u samoj odluci, tako da će i to biti uvršteno“, dodao je Gligorić.
Glasovima skupštinske većine data je saglasnost na povećanje cijena usluga odvoza komunalnog otpada. Iako su pojedini odbornici poskupljenje od 25 odsto ocijenili kao nepopularnu mjeru javnog preduzeća u vrijeme opšteg rasta cijena, vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ Nebojša Starčević rekao je da se povećanju cijena moralo pristupiti zbog toga što je minimalna plata povećana, a kako kaže, veliki broj radnika koji rade u ovom komunalnom preduzeću je upravo na minimalcu.
„Osim toga, regionalna deponija Ramići je povećala cijene svojih usluga i to su jedini i osnovni razlozi povećanja cijena, dakle da bi se mogli samo amortizovati troškovi, sačuvati radna mjesta zaposlenih i osigurati održivo poslovanje“, zaključio je Starčević.
Odbornici su usvojili i program utroška sredstava za podršku poljoprivredi i preduzetništvu vrijedan 130.000 KM, a sredstva će pravilnikom biti raspoređena na ulaganja u animalnu i biljnu proizvodnju, nadoknade šteta u poljoprivredi, podršku aktivnostima zadruga, ali i za pomoć preduzetništvu.

Druga polovina dnevnog reda bila je izvještajnog karaktera, te su usvojeni izvještaji o radu načelnika, Opštinske uprave i Skupštine opštine, ali i izvještaji sa finansijskim pokazateljima čelinačkih javnih ustanova i organizacija od posebnog značaja za 2023. godinu.

U okviru izvještaja o radu Opštinske boračke organizacije usvojen je zaključak proistekao iz rada Komisije za boračka pitanja, da se pristupi formiranju radne grupe za obnovu i sanaciju spomenika Kralju Petru Prvom Karađorđeviću kod škole u Opsječkom.

( opština čelinac )

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име