IZIS proradio u Čelincu: Program u punom kapacitetu, samo se recepti za lijekove štampaju

0

ČELINAC, 17. JANUARA – U Domu zdravlja “Sveti vračevi” iz Čelinca danas je ponovo pušten u rad Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) koji je bio van funkcije od 31. decembra prošle godine zbog hakerskog napada, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Draško Kuprešak.

Kuprešak je naveo da je nakon obavljenih tehničko-bezbjedonosnih protokola podignut sistem sa svim pripadajućim modulima, osim laboratorije koja je dio eksternog servisa.

-Konfiguracija, radni procesi, pristup istoriji medicinskih podataka funkcionišu u punom kapacitetu. Trenutno se recepti za lijekove štampaju dok modul apoteka ne bude pušten u rad – pojasnio je Kuprešak.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske ranije je saopšteno da će u domovima zdravlja Čelinac, Kalinovik, Višegrad, Nevesinje, Han Pijesak i Šamac od danas biti omogućen rad u IZIS.

U navedenim domovima zdravlja, koji su prvi sprovele potrebne bezbjednosne preporuke, zdravstveni radnici moći će koristiti sve aplikacije IZIS, izuzev laboratorije.

Iz FZO su ponovili da su svi medicinski i lični podaci građana u IZIS sačuvani i bezbjedni. IZIS je pretrpio hakerski napad zbog čega je bio onemogućen rad.

(srpskainfo.com)