Izbjeglice u ratu i u miru

0

ČELINAC, 17. juna – Sanji i Nenadu Tepiću iz Čelinca, roditeljima četvorogodišnje djevojčice i jednogodišnjeg dječaka, poplava je uništila tek napravljenu kuću, za koju otplaćuju dugoročni kredit.

Pričaju kako im je bujica za nekoliko časova uništila dom koji su teškom mukom i uz velika odricanja nedavno stekli. Toliko im je, kažu, bilo teško da napuste dom da su s djecom u kući bili sve dok voda nije ušla u nju.

Privremeni smještaj ponudile su im komšije, ali, kako kažu, ni to ne može trajati vječno.

“Cijeli život sam izbjeglica, nikad nisam imala pristojan život. U ratu sam izbjegla, a godinama poslije toga sam živjela po tuđim kućama. Znam kako je biti bez ičega i u tuđem domu”, navodi Tepićeva.

Priča kako su pomoću kredita, za koji daju dvije trećine suprugove plate koja im je jedino primanje, konačno napravili svoju kuću i taman kad su pomislili da su se skućili, voda ih je vratila na ivicu egzistencije, objavile su Nezavisne novine.

Ne znaju, kaže, kako će sakupiti novac da saniraju štetu, otplate kredit i prehrane djecu.

“Tek smo počeli da ga otplaćujemo. Nekako smo se uklopili u to malo novca što nam ostane od plate te sastavljali kraj s krajem, ali sad više ne znamo kako ćemo i šta ćemo. Novca nemamo, novi kredit ne možemo da podignemo, niti bismo ga imali čime plaćati i da nam ga neko da. U bezizlaznoj smo situaciji”, govori zabrinuta žena.

Najpotrebniji im je, kaže, materijal kojim bi sanirali pod i postavili keramičke pločice kako bi bar imali uslovnu prostoriju za boravak.

“Nenad je majstor i umije mnogo toga da uradi sam, ali i za to mu je potreban materijal. I drva za ogrev nam je odnijela voda. Ostali smo bez ičega”, dodaje ona.