Goran Đermanović za 3 godine osvojio 21 medalju u biciklizmu

0

ČELINAC, 17. oktobra – Goran Đermanović (17), biciklista iz Čelinca, član juniorske reprezentacije BiH, za svega tri godine bavljenja ovim sportom osvojio je 21 medalju!

On je ove godine osvajač zlatne medalje na državnom prvenstvu u brdskom biciklizmu i srebrne medalje na državnom prvenstvu u drumskom biciklizmu.Iako je njegova prva ljubav bila fudbal, prije tri godine se okrenuo biciklizmu, te postao član novoosnovanog udruženja “MTB Čelinac”, a onda su krenule medalje.”Bilo mi je veoma drago da takvo udruženje postoji u našem gradu jer jako volim ekstremne sportove u koje spada biciklizam. Te 2012. godine udruženje je bilo aktivno sa dvije do tri rekreativne vožnje sedmično. Svaku vožnju sam čekao sa uzbuđenjem, a ljubav prema biciklizmu je sve više rasla”, priča Đermanović, dodajući da je tada počeo da razmišlja o biciklističkim trkama pa se učlanio u banjalučki klub “Summit”, gdje je dobio i prvog trenera Nikolu Sokovića.Prvu medalju je osvojio 2013. godine u Vitezu, a do sada je nastupao Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj i Crnoj Gori, te osvojio 21 medalju.”Kao najdraže medalje izvojio bih zlatnu medalju na državnom prvenstvu u brdskom biciklizmu i srebrnu medalju na državnom prvenstvu u drumskom biciklizmu ove godine. Posljednja medalja koju sam osvojio bila je brdska trka u Sarajevu, gdje sam završio drugi, sa 43 seknude zaostatka za balkanskim prvakom”, govori Đermanović, kojem su do kraja sezone ostale još dvije trke.

Od iduće godine očekuje mnogo jer i dalje ostaje u kategoriji juniora, zbog čega očekuje dominaciju kako na domaćim tako i na inostranim trkama, a cilj mu je da posebno dobar rezultat ostvari na Balkanskom prvenstvu.

Za bavljenje biciklizmom kaže da je pored dobrog bicikla, koji minimalno košta oko 4.000 KM, potrebna i dodatna oprema, koju još nema svu, ali i dobra fizička forma.

“Biciklizam zahtijeva apsolutnu posvećenost treninzima i ishrani. Treniram pet do šest dana u sedmici po treninzima koje mi određuje trener. Način ishrane je jako važan za biciklizam pa izbjegavam industrijski prerađenu hranu, premasnu hranu i slatko”, priznaje Đermanović.

Kada završi Srednju školu “Čelinac”, ovaj mladić planira da studira ekonomiju ili pravo, te da postane profesionalni biciklista, zbog čega planira da ode u inostranstvo jer su uslovi mnogo bolji za ovaj sport.

Izvor/foto: nezavisne.com