GLIGORIĆ: IZ OPŠTINSKOG BUDŽETA IZDVAJA SE PREKO 900.000 MARAKA ZA MLADE I PRONATALITETNU POLITIKU

0

ČELINAC, 21. OKTOBRA- Kroz prvih devet mjeseci ove godine u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštine Čelinac obrađeno je 139 zahtjeva po osnovu jednokratnih novčanih pomoći koje opština daje za novorođenu djecu, mladim bračnim parovima za sklapanje braka, kao i za sufinansiranje procedure potpomognute reprodukcije.

Iz budžeta opštine je za ovu namjenu u istom periodu izdvojeno preko 41.000 KM.
Načelnik opštine Vlado Gligorić ističe da ga raduje činjenica da se iz godine u godinu povećava broj ove vrste zahtjeva, te da je obaveza i prioritet lokalne vlasti da konstantno unapređuje pronatalitetne mjere, pružajući tako podršku svom stanovništvu i dijeleći radost u lijepim životnim trenucima.

„Budžetom za 2023. godinu za ovu namjenu smo planirali 74.000 KM, a nadamo se i želja nam je da za ovakve povode trošimo i više i da nadležno odjeljenje zaprima i mnogo više zahtjeva od mladih bračnih parova, roditelja naših najmlađih stanovnika i onih koji to žele postati“, rekao je Gligorić i podsjetio da opština za mlade i pronatalitetnu politiku izdvaja preko 900.000 KM godišnje, računajući tu i boravak djece u vrtiću, subvencije za prevoz učenika, nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola, stipendije, pomoć višečlanim porodicama, sufinansiranje projekata mladih i druge slične aktivnosti.

Iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti istovremeno podsjećaju da se zahtjevi za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć po gorenavedenim stavkama uz propisanu dokumentaciju predaju u šalter-sali opštine.

Novčana pomoć za novorođenu djecu isplaćuje se jednokratno u sljedećim iznosima: za prvorođeno dijete 200 KM, za drugorođeno 250 KM, trećerođeno 350 KM i za četvrtorođeno i svako sljedeće rođeno dijete 500 KM.

Pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane pomoći mladim bračnim parovima za sklapanje braka predviđeno je da se novčana pomoć isplaćuje za svaki brak sklopljen od 1. januara 2020. godine uz uslov da supružnik koji podnosi zahtjev mora imati prebivalište na teritoriji opštine Čelinac i imati 30 i manje godina starosti. Za ovu namjenu isplaćuje se jednokratno 250 KM.

Po osnovu sufinansiranja procedure potpomognute reprodukcije, žene do 40 godina starosti za četvrtu i svaku sljedeću proceduru dobijaju 2.000 KM. Isti iznos sredstava dobijaju i žene preko 40 godina starosti, ali za svaku zakazanu proceduru.

(www.opstina-celinac.com)