GLIGORIĆ: INSTITUCIJE REPUBLIKE SRPSKE PODRŽAVAJU RAZVOJ OPŠTINE ČELINAC KROZ PODRŠKU VIŠE PROJEKATA

0

ČELINAC, 21. NOVEMBRA – Na 28. redovnoj sjednici Skupštine opštine Čelinac, lokalni odbornici podržali su Nacrt budžeta za 2024.godinu u iznosu od 12.910.000 KM. Pored budžeta za narednu godinu podršku je dobio i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 12.570.000 KM.

Ukupno planirani Nacrt budžeta opštine Čelinac a koji je dobio dovoljan broj ruku u lokalnom parlamentu iznosi 12.910.000 KM što je za 10,34 odsto povećanje u odnosu na budžet za ovu kalendarsku godinu ili 1.210.000 KM. Načelnik opštine Vlado Gligorić navodi da je nacrt planiran na osnovu predviđenih planova prihoda i rashoda te da u svemu tome nijedan budžetski korisnik neće biti zapostavljen.

” Na osnovu realnog planiranja i kretanja određenih prihoda i rashoda u predhodnim godinama i naših planskih aktivnosti za naredni period smo pokušali da jedan optimum u ovoj fazi nacrta. Sada idemo u javne rasprave u svih naših 17 mjesnih zajednica gdje ćemo nakon toga u predviđenom roku, do 15.decembra usvojiti budžet opštine ”,rekao je Gligorić.

Usvojen je i Nacrt rebalansa budžeta  za ovu kalendarsku godinu u iznosu od 12.570.000 KM. Prema Nacrtu primjetno je povećanje u odnosu na planirani budžet za 7.44 odsto. Gligorić navodi da je jedan od osnovni razloga za izradu rebalansa bilo smanjenje prihoda po osnovu idirektnih poreza.

” Treba istaći da smo vlastitim prihodima iz budžeta opštine nadomjestili taj manjak prihoda po osnovu PDV-a. Želim se zahvaliti institucijama Republike Srpske koje su kroz grantovna sredstva podržali opštinu Čelinac sa namjenskim sredstvima za realizaciju određenih projekata. Tu su bili projekti za razvoj ruralne infrastrukture gdje smo izgradili nekoliko mostova i jedan vodovod, Treba istaći i da su poskupljenja koja nas okružuju kao i povećanje određenih davanja isto tako doveli do toga da imamo veći rebalans budžeta ”, rekao je Gligorić.

Na jučerašnjoj sjednici podršku je dobio i Nacrt programa održavanja objekata zajedničke komunalne potrošnje i tekućeg održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na podrčju opštine za 2024.godinu. Podršku je dobila i izmjena i dopuna Odluke o javnom vodovodu i Odluka o pribavljanju zemljišta bez naknade kao i Odluka o uslovima i načinu prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojini opštine.

U opštinskom parlamentu formiran je i novi klub odbornika ispred stranke DEMOS. Inače pred odbornicima se našlo 27 tačaka dnevnog reda.