Gazda Đuro mekog srca

0

ČELINAC, 8. novembar – Đuro Borić, iz sela Markovac, jedan od vodećih poljoprivrednika tog kraja, obrađuje 60 dunuma zemlje, a nesebično pomaže svakom ko je u nevolji.

Kad je pre petnaestak godina krenuo da se bori sa zemljom, da je obrađuje i živi od njenih plodova, Đuro Borić iz sela Markovac kod Čelinca, nije znao šta će vreme doneti. Danas je, zahvaljujući čvrstoj volji i podršci porodice jedan od vodećih poljoprivrednika na ovom području.

Njegove paprike, kupus, krompir, pasulj i med dospeli su na mnoge trpeze. Ali, Đuro nije zaboravio ni najsiromašnije i njima se uvek nađe u nevolji i pomaže kome stigne.

Ovaj uvek nasmejani čovek i večiti optimista nema dana odmora. Iako naporan rad uzima danak, i Đuro nosi dva stenta na srcu, optimizam ga ne napušta. Na imanju je svakog dana.

– Imam dva stenta, ali ne odustajem nikad. Radim stalno. Sada obrađujem ukupno oko 60 dunuma zemlje. Mojih je 18, a 40 uzimam pod zakup – počinje priču za „Novosti“ ovaj domaćin.

Kaže, nije mu bilo lako da krene u veću proizvodnju. Kad je rat završen ni on koji je do tada radio kao prevoznik, ni supruga nisu imali posao. Tako je i počeo da obrađuje zemlju. A, da bi posao ozbiljnije krenuo trebalo je uzeti kredit od 2.500 maraka.

– Jedva sam izganjao taj kredit jer nisam imao stalno zaposlenje, ali uspeo sam nekako. I tako je sve krenulo – priča Đuro. – Zakupio sam još zemlje i danas, bogu hvala, već imam razgranatu mrežu prodaje. Držim se svoga kraja i okolnih sela i meni dosta. Ušao sam i u posao sa medom, imam 70 košnica, a tu je i rasadnik cveća. Zemlja ti nudi sve, samo treba da radiš.

SIGURNE DNEVNICE

Đuro je u svom Čelincu poznat kao odličan gazda. Ko god hoće da zaradi dnevnicu dolazi kod njega na imanje.

– Uvek imam desetak radnika. Plaćam redovno. Često gledam i ko je slabijeg finansijskog stanja pa ga zovnem da zaradi koji dinar, jer znam da je danas teško zaraditi bilo šta – ističe Đuro.

KUĆA ZA PETRINU DECU

Nije Đuro zaboravio najsiromašnije Čelinčane. Gde god je potrebno nekom pomoći, on je tu.

– Moraš pomagati onima kojima treba. Najlakše je okrenuti glavu. Evo poslednja akcija je bila kupovina kuće deci Petre Živković, koja je poginula u poplavama. Ta žena je godinama radila kod mene i ja sam dao sve od sebe da skupim pare uz ljude dobre volje i da kupimo kuću za njeno troje dece. Uspeli smo i ja sam najsrećni čovek na svetu – kaže Đuro.

 

Izvor:novosti.rs