»Gara« najbolji lovački gonič

0

ČELINAC, 30. septembra – Crnogorski planinski gonič “Gara”, stara godinu i po dana, vlasništvo Milorada Beronje iz čelinačkog mjesta Stare Dubrave osvojila je prvo mjesto, među dvadesetak pasa, na Ocjenskoj smotri lovnih pasa u Čelincu.

Ocjenska smotra lovnih pasa održana je u organizaciji Kinološkog društva i Kinološke sekcije Lovačkog udruženja “Fazan”.

Beronja je lovac duže od četiri decenije i spada među bolje uzgajivače lovačkih pasa u čelinačkoj opštini.

U njegovm leglu trenutno je jedanaest lovačkih pasa.

Pehare su dobili i drugoplasirani labrador retriver “Fleka”, vlasništvo Đorđa Vujičića iz Čelinca, i trećeplasirani srpski gonič “Amor”, vlasništvo Mladena Kneževića iz Kotor-Varoši.

Ocjenjivači su  bili kinološke sudije Vladimir Kovačević iz Prijedora i Bojan Čenić iz Banjaluke, objavio www.nezavisne.com/SRNA.

Kovačević se pohvalno  izrazio o organizaciji ove izložbe pasa, te  primijetio da je kvalitet lovnih pasa u Čelincu iz godine u godinu sve bolji.

“U okruženju ima dosta kinoloških izložbi, pa svaku smotru na koju se dovede dvadesetak pasa smatramo uspješnom. Jedino mogu da žalim što nema više rasa, posebno jamara, ptičara i cunjavaca koji su interesantni za lovište kakvo je ovo u Čelincu”, rekao je Kovačević.

Predsjednik Kinološke sekcije Lovačkog udruženja  “Fazan” Siniša Knežević istakao je da je ovo redovna godišnja aktivnost čelinačkih lovaca.

“Prema Zakonu u lovstvu u lovište se ne smije uvoditi pas koji nema rodovnik i nije ocijenjen i mi tu odredbu poštujemo i zato često dajemo mogućnost našim lovcima da provjere kvalitet svojih pasa i isprave nedostatke”, pojasnio je Knežević.