Forum o stanju bezbjednosti u opštini Čelinac

0

ČELINAC, 17. februara – Stanje bezbjedonosne situacije na području opštine Čelinac je na zadovoljavajućem nivou, zaključeno je na prvom radnom sastanku novoformiranog Foruma za bezbjednost zajednice.
U konstruktivnoj diskusiji koja se razvila, predstavnici opštinske uprave, policijske stanice, škola, javnih ustanova i preduzeća, sportskih klubova i nevladinog sektora iznijeli su svoja zapažanja u pogledu bezbjednosti zajednice, ali i probleme sa kojima se svakodnevno susreću u svom radu.
Iznoseći statističke podatke, komandir policijske stanice Miloš Ivetić rekao je da je broj krivičnih djela smanjen u odnosu na isti period prošle godine, ali da je istovremeno povećan broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

„Od stotinu slučajeva narušavanja javnog reda i mira u 2013. godini, četrdeset se desilo u ugostiteljskim objektima, što je simptomatično. U posljednjih nekoliko mjeseci ojačali smo saradnju sa komunalnom policijom, školama i Centrom za socijalni rad, što uveliko olakšava rad policije“, naglasio je Ivetić.
Najveći dio diskusije odnosio se na stanje bezbjednosti saobraćaja, gdje su članovi foruma složni u stavu da se ne smije čekati nemili scenario u Zelenom Viru koji je prethodnih dana potresao javnost, da bi se djelovalo na tom polju. Istovremeno, Forum apeluje na sve vozače da ne sjedaju za volan u alkoholisanom stanju, da prilagode brzinu uslovima na putu i ograničenjima, te da budu savjesni i krajnje oprezni u saobraćaju, kako bi sačuvali svoj i tuđi život.
Takođe, zaključak Foruma je i to da po svim iznesenim problemima treba djelovati preventivno, udruženim snagama.
„Svi smo svjesni nezavidne finansijske situacije i poteškoća sa budžetom, međutim, postoje i drugi načini preventivnog djelovanja, bar kada su u pitanju mladi. Djecu treba uključivati u sport i kulturne događaje, kako bismo ih na vrijeme sklonili sa ulice i odvratili od devijantnog ponašanja“, rekao je trener Rukometnog kluba „Čelinac“ Nebojša Starčević.
Kroz diskusiju su spomenuti i događaji u Federaciji Bosne i Hercegovine, na šta je konstatovano da je stanje bezbjedonosne situacije u Čelincu trenutno dobro, te da određeni problem ili nezadovoljstvo građani pokušaju riješiti uz dogovor sa nadležnim službama-na demokratski način.
Forum za bezbjednost zajednice imenovan je na mandatni period od dvije godine, a u domenu rada foruma, osim pomenutih, biće i rješavanje relanih lokalnih problema kao što su ulična rasvjeta, uklanjanje divljih deponija smeća, smanjenje nasilja u porodici i školama, radno vrijeme ugostiteljskih objekata, točenje alkohola maloljetnicima, ali i ostale teme značajne za bezbjednost zajednice.

 

Izvor: www.opstina-celinac.com

Foto: www.opstina-celinac.com