Dvanaesta sjednica Skupštine opštine: usvojen Nacrt budžeta za 2014. godinu, programi rada ustanova i poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti

0
Sjednica Skupštine opštine Čelinac

ČELINAC, 04. decembra – Nacrt budžeta opštine Čelinac za 2014. godinu u iznosu od 5.580.000 KM usvojen je na 12. sjednici Skupštine opštine Čelinac održanoj 29. novembra, nakon što je povučen sa dnevnog reda 11. sjednice i vraćen na doradu.
Načelnik opštine Momčilo Zeljković rekao je da je nacrt usvojen uz određene sugestije koje su pristigle od strane predstavnika političkih partija.

„Korekcije su se odnosile na određene stavke, a prije svega, na povećanje stavke za stpendiranje učenika i studenata i zapošljavanje pripravnika u privrednom sektoru. Osim toga, uvećana je stavka za lokalne i nekategorisane puteve, ali i uvedene nove stavke poput nabavke kontejnera za čvrsti otpad i podrške Čelinačkim novinama. Uvećanja na pomenutim stavkama podrazumijevala su umanjenje nekih drugih stavki i to je blizu 80.000 maraka u odnosu na prethodni nacrt“, obrazložio je Zeljković i dodao da će usvojeni nacrt budžeta biti upućen na javnu raspravu, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.
Uz nacrt budžeta je, između ostalih, usvojen i zaključak kojim se obavezuje načelnik opštine da sa direktorima javnih ustanova, čiji je osnivač Skupština opštine, u roku od 60 dana pristupi generalnoj analizi radnih mjesta u opštinskoj upravi i ustanovama, te da u skladu s tim predloži optimalnu racionalizaciju u smislu preraspodjele poslova.
Potrebnom većinom glasova usvojeni su i Nacrt programa tekućeg održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine za 2014. godinu i Nacrt programa održavanja objekata zajedničke komunalne potrošnje za 2014. godinu.
U okviru pete tačke dnevnog reda odbornici su razmatrali programe rada budžetskih korisnika za 2014. godinu. Programi rada Crvenog krsta i Vatrogasnog društva jednoglasno su usvojeni. Program rada Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ takođe je usvojen jednoglasno – zajedno sa zaključcima koji idu u pravcu rješavanja adekvatnog prostora za rad biblioteke i smještaj bibliotečke građe.
Uz određene korekcije koje su predložili odbornici, potrebnu većinu glasova dobio je i program rada Centra za kulturu, fizičku kultru, obrazovanje i informisanje i Centar za socijalni rad.
Iscrpne izvještaje o stanju u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja Skupštini su podnijeli direktori osnovnih škola iz Čelinca, Jošavke i Dubrave Stare, kao i ančelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Vitomir Kuzmanović. Svi izvještaji su jednoglasno usvojeni.
Pred sam kraj zasjedanja lokalnog parlamenta odbornici su usvojili Odluku o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području opštine Čelinac za 2014. godinu u iznosu od 0,05 odsto od procijenjene vrijednosti nepokretnosti, što je najniža poreska stopa u Republici Srpskoj.

Izvor: www.opstina-celinac.com