Dug prema Vodovodu premašio šest miliona KM

0

BANJALUKA, 12. marta – Javna preduzeća “Vodovodu” su za isporučenu vodu u prošloj godini ostala dužna 4,92 miliona KM, dok su dugovi domaćinstava veći od 1,2 miliona KM. Ukupna dugovanja potrošača prema ovom komunalnom preduzeću u prošloj godini iznosila su 6,12 miliona maraka.

Iz “Vodovoda” su “Glasu Srpske” rekli da su najveći dužnici “Vodovod” iz Čelinca, “Budućnost” iz Laktaša i Klinički centar Banjaluka.

“Vodovod” iz Čelinca duguje 1,95 miliona KM, komunalno preduzeće “Budućnost” iz Laktaša 1,38 miliona KM, a dug Kliničkog centra Banjaluka iznosi 1,08 miliona KM – kazali su u “Vodovodu”.

Dodaju da potrošačima koji ne izmiruju redovno svoje obaveze šalju opomene i pozivaju ih da zajedno pokušaju da nađu prihvatljiv način izmirenja duga.

– Uglavnom je to plaćanje dijela duga odmah, a za ostatak se potpisuje sporazum u reprogramu, to jest izmirenje duga u više mjesečnih rata bez kamate – rekli su u “Vodovodu”.

Naglasili su da reprograme potpisuju i sa pravnim i sa fizičkim licima, ali da sa “Vodovodom” iz Čelinca još nisu potpisali reprogram na dugovanje.

– Preduzeće “Budućnost” iz Laktaša je potpisalo reprogram na deset godina i za njih možemo reći da uredno plaćaju svoje rate, dok je reprogram sa Kliničkim centrom sklopljen, ali se ne poštuje u potpunosti – kažu u “Vodovodu”.

Zbog nagomilanih dugova na adrese neredovnih platiša stižu tužbe.

– U protekloj godini podnijeli smo 1.265 tužbi, u kojima je utuženo oko sedam miliona maraka od čega smo naplatili svega 278.000 maraka – rečeno je u “Vodovodu”.

Portparol opštine Čelinac Dragana Kljajić rekla je da je menadžment “Vodovoda” Čelinac, uz saglasnost opštine, poslao svoje uslove za potpisivanje reprograma.

– Dobili smo ponudu od “Vodovoda” iz Banjaluke da potpišemo reprogram na 25 godina i to smo prihvatili, ali smo tražili da cijena vode po metru kubnom bude 66 feninga kao u Banjaluci, a ne 71 fening koliko plaćaju potrošači u Čelincu. Drugi uslov je da se sve obaveze podijele sa našim drugim komunalnim preduzećem “Čistoća i zelenilo”, koje je bilo sudužnik – rekla je Kljajićeva i dodala da sada čekaju na odgovor banjalučkog “Vodovoda”.