Dodik: Rezolucija o Srebrenici vodi BiH ka mirnom razlazu; Situacija će se dramatično promijeniti nakon 2. maja

0

BANJALUKA, 23. aprila – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS da srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici.

Dodik je iz Sankt Peterburga rekao da je guranjem rezoluce o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN, guranje BiH ka mirnom razlazu.

– Gnusna je laž da će rezolucija pospiješiti pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandnu namjeru i ništa drugo. Mi samo tražimo da se poštuje slovo Dejtona i slovo Ustava – kaže Dodik.

Istakao je da Srpska ne želi da prihvati njihovo stalno kršenje propisa.

– Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Htjeli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh, a kamoli druge vrijednosti. Da vi čitavom jednom narodu gurate etiketu genocidnog naroda, a svjesni ste da to nije postojalo, tačnije da se to tako nije desilo – naveo je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati Međunarodnom bezbjednosnom forumu.

Na forumu učestvuju lideri i zvaničnici iz više od 120 zemalja kojima će se putem video linka obratiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Predsjednik Dodik danas se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajom Patruševom.

Dodik: Rusija neće podržati rezoluciju o Srebrenici

Rezoluciju o Srebrenici, Rusija neće podržati, rekao je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovičem Patruševom.

– Rusija čini napore da okupi prijatelje i objasni im o čemu se radi kada je riječ o toj rezoluciji koju bošnjačka strana hoće da progura u Generalnu skupštinu UN – kaže Dodik.

Istakao je da ruska strana smatra da bi ta rezolucija mogla da destabilizuje odnose u BiH.

– Insistirati na tome na globalnom nivou mogu samo oni koji ne žele dobre odnose. Gnusna je laž da će rezolucija da pospješi pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandu namjeru – kaže Dodik za RTRS iz Sankt Peterburga.

Takođe, predsjednik Srpske je istakao da je za Rusiju, Kristijan Šmit nelegalan.

– Za Rusiju, Šmit je nelegalan. To je nama veoma važno – naglasio je Dodik.

( srpska info )