Dodik odgovorio Zatleru: Umjesto ambasadora izabrao da bude francuska sobarica

0

BANJALUKA, 9. maja – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je za eskalaciju krize u BiH odgovoran upravo šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, koji je izabrao da umjesto evropskog ambasadora bude francuska sobarica.

“Zatler je svjedok svih opstrukcija od bošnjačkih političkih elita koje traju godinama. Satler je svjedok rušilačke politike SAD u BiH koja sruši svaki dogovor domaćih političara. Zatler je svjedok i dolaska Kristijana Šmita, uz punu svijest da se Šmit ovdje lažno predstavlja, ali Satler podržava neizabranog Nijemca kome u leđa duva raspojasani Majkl Marfi”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Zatlera da su Republici Srpskoj stopirana dva projekta vrijednosti 1,2 milijarde KM i da je za to odgovorno rukovodstvo Srpske i predsjednik Dodik, koji su, kako smatra, odgovorni i za eskalaciju krize u BiH.

Dodik je rekao da bi do ujutru mogao nabrajati na šta je sve zažmurio Zatler, ali i ovo što je nabrojao, kaže, previše je.

“I konačno, čovjek koji je poslat u BiH da promoviše evropske vrijednosti i standarde mrtav hladan komentariše i Izborni zakon koji je u BiH nametnuo čovjek koji formalno nema nikakvu funkciju u BiH. Kakve su to evropske vrijednosti i kakvo je to licemjerje ostavljam svima da prosude sami”, naglasio je predsjednik Dodik.

On je istakao da je promotor saradnje, i u BiH i regionu, Johan Zatler ćutao kada je Republici Srpskoj osporena izgradnja istočnog kraka gasovoda, Hidroelektrane “Buk Bijela”, aerodroma u Trebinju…

“Ćutao je na sve opstrukcije prema Republici Srpskoj. Upitao bih onda sve u BiH, a i izvan nje ko je odgovoran za krizu u BiH – Milorad Dodik, koji uporno istrajava na poziciji očuvanja ustavnog poretka u BiH ili Johan Zatler koji je riješio da svoj mandat u BiH potroši na podilaženje bošnjačkoj političkoj eliti i američkom ambasadoru, a ostatak vremena da se pravi mrtav”, istakao je predsjednik Srpske.

Ali kada Zatler odluči da se na kratko probudi, naglasio je Dodik, onda prekrši Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima miješajući se u unutrašnja pitanja BiH.

“Gotovo cijeli intervju Zatler je potvrđivao da je tu konvenciju davno čitao”, zaključio je Dodik, prenosi Srna.

( nezavisne )

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име