Danas je Sveti Nikola

0

ČELINAC, 19. decembra – Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

 

Slava Sveti Nikola Čudotvorac je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava SPC-a. Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

Kako Sveti Nikola pada u vrijeme (tačno na polovini) velikog božićnog posta, vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sjećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenijete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stjecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija podigli su velelepnu crkvu tom svecu.

Tom hramu je kasnije, u 14. vijeku, srpski kralj Stefan Dečanski slao bogate priloge i cijelu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti što mu je, kako je vjerovao, Sveti Nikola povratio vid.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u cijelom hrišćanskom svijetu. Roditelji su ga, kao sina-jedinca i kao dar od Boga, njemu i posvetili.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gdje se i zamonašio. Poslije smrti roditelja, razdijelio je siromašnima svu nasljeđenu imovinu. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi vjeru, pravdu i milosrđe, i već je svojom pojavom donosio utjehu, mir i dobru volju među ljude. Svim pravoslavnim vjernicima koji slave, Glas Čelinca (glascelinca.com) želi srećnu krsnu slavu Svetog Nikolu.