Đaci zatvaraju škole

0

ČELINAC, 12. avgusta – U godini kada proslavlja četrdesetogodišnji jubilej, u osnovnoj školi u čelinačkom selu Popovac zatvaraju se viši razredi, pa će naredne školske godine u njoj nastavu pohađati samo 18 učenika, od prvog do petog razreda, dok će 22 đaka viših razreda nastaviti školovanje u centralnoj školi “Miloš Dujić” u 12 kilometara udaljenom Čelincu., objavljeno na www.novosti.rs.

U selu Skatavica škola se zatvara jer je upisano samo pet đaka do petog razreda, a za njih će takođe biti obezbjeđen prevoz do desetak kilometara udaljenog Čelinca.

Sreten Vujić, direktor škole “Miloš Dujić”, kaže da će ova najveća čelinačka osnovna škola naredne školske godine imati ukupno 806 učenika, koji će pored centralne, nastavu pohađati u još četiri seoske škole. Prema njegovim rečima, svake školske godine bilježi se pad broja đaka za dva odjeljenja, što potvrđuje i podatak da je 1998. godine ova škola imala 1.240 đaka.

Kada je 1971. godine u Popovcu otvorena škola pod nazivom “Petar Gajić” imala je blizu 750 đaka, a u okviru nje djelovale su i područne škole u selima Mehovci, Šahinovići i Lipovac. Iseljavanje stanovništva i pad nataliteta zatvarao je jednu po jednu školu, a prije dvije godine Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske predložilo je zatvaranje viših razreda i u školi u Popovcu. Tada su se tom prijedlogu oštro suprotstavili roditelji i predstavnici mjesne zajednice, pa je resorno ministarstvo odustalo od te namjere, ali je i tada bilo jasno da je to neminovnost.

I u ostale dvije čelinačke osnovne škole došlo je do manjka đaka. Direktor škole “Mladen Stojanović” iz Jošavke Darko Branković kaže da će ovu školu naredne školske godine pohađati 397 đaka, što je za tri manje u odnosu na prošlu. Pedagog škole “Novak Pivašević”, iz Stare Dubrave, Slavojka Spasojević ističe da će ova škola imati oko 320 đaka što je na prošlogodišnjem nivou, ali prije svega zato što se zbog racionalizacije školske mreže zatvaraju neke područne škole u selima teslićke i kotorvaroške opštine, pa se đaci upućuju na nastavu u Staru Dubravu.