Cvijanović: Značajna ulaganja u opštinu Čelinac

0

ČELINAC, 25. septembra – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada, sredstavima iz Razvojnog programa Srpske ili različitim vidovima direktne podrške, finansirala izgradnju ili rekonstrukciju putne i druge infrastrukture, brojnih škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, te raznih projekata iz oblasti poljoprivrede i stambenog zbrinjavanja u svim dijelovima Srpske, objavio www.nezavisne.com.

Uoči današnje posjete opštini Čelinac, Cvijanovićeva je izjavila Srni da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente za projekte koji se odnose na rekonstrukciju i izgradnju škola, biblioteke i lokalnih puteva na teritoriji ove lokalne zajednice odobreno 8.803.473 KM.

Ona je navela da je za projekat “Izgradnja centralne Osnovne škole ‘Miloš Dujić’ u Čelincu” odobreno 2.400.000 KM.

Cvijanovićeva je naglasila da ulaganja iz budžetskih sredstava sa pozicije “Javne investicije” za ovu opštinu iznose 1.049.550 KM, dok je putem Investiciono-razvojne banke Republike Srpske izdvojeno ukupno 12.564.828 KM za kreditne plasmane.

Premijer Srpske je istakla da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva kroz podsticaje preduzećima u Čelincu izdvojilo 3.049.940 KM, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite 1.212.255,36 KM za čelinački Dom zdravlja i nabavku opreme.

Kroz realizaciju Programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite je za stambeno zbrinjavanje 60 korisnika uložilo 1.444.921,36 KM.

Kroz realizaciju Programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez posla ili su ispunili uslov za starosnu penziju, zbrinut je 781 radnik iz tri preduzeća sa područja ove opštine – “Ukrina”, “Svila” i “Elementi automatike” za šta je iz budžeta plaćeno 3.437.002,40 KM.

Kroz realizaciju projekata za zapošljavanje na području ove opštine utrošeno je 140.833 KM i zaposleno 59 lica, a u ovoj godini raspisani su javni pozivi za zapošljavanje 49 radnika za šta su planirana sredstva u ukupnim iznosu od 127.500 KM.

Cvijanovićeva je naglasila da je Ministarstvo prosvjete i kulture u obnovu i rekonstrukciju 13 osnovnih škola na teritoriji opštine Čelinac uložilo 642.202,98 KM.

Ona je dodala da su značajna i ulaganja Ministarstva saobraćaja i veza u rekonstrukciju putne mreže na području ove opštine, a u fazi realizacije je projekat signalno-sigurnosnih uređaja Stanice Čelinac vrijednosti oko 1,3 miliona evra iz sredstava EBRD/EIB.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta je u proteklom periodu kroz projekte izgradnje fiskulturne sale, nabavke sportske opreme, te izgradnju sportskog terena uložilo 201.320,00 KM, a izdvajano je i za fond treće i četvrto djete, nabavku udžbenika, kao i oprema za vrtić.

Cvijanovićeva je dodala da je za razvoj turizma u opštini Čelinac do sada uloženo 44.424 KM, te da Ministarstvo saobraćaja i veza u narednom periodu planira da uloži sredstava za sanaciju mostova.

Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica do sada je za obnovu infrastrukture uložilo 482.798 KM, za pomoć održivom povratku 12.099 KM, dok tekuća ulaganja iznose 50.000 KM.

Zadovoljstvo dinamikom izgradnje škole

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo dinamikom izgradnje Osnovne škole “Miloš Dujić” u Čelincu, za čiju izgradnju je Vlada Srpske iz Razvojnog programa Srpske, uključujući i sredstva iz javnih investicija, ukupno uložila 3,4 miliona KM.

“Biće potrebe i za dodatnim intervenisanjem u narednom periodu, kako bi ova škola bila kompletno namještena i useljiva do početka naredne školske godine”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Čelincu, nakon sastanka sa rukovodstvom ove opštine i obilaska radilišta na uređenju korita rijeke Vrbanje i izgradnje Osnovne škole “Miloš Dujić”.

Cvijanovićeva je istakla da je uređenje korita rijeke Vrbanje drugi važan projekat koji se realizuje u Čelincu uz angažman Vlade Republike Srpske i sredstvima Evropske investicione banke u vrijednosti 1,3 miliona evra.

Ona je rekla da će završetak ovog projekta imati veliki značaj za Čelinac kojim će biti utvrđena obala rijeke Vrbanje radi zaštite od poplava i podsjetila da je ovo jedan od projekata koji se realizuje u Srpskoj od Novog Grada do Bijeljine.

“Nakon završetka ova dva projekta, u Čelincu je moguće zajedno sa Vladom Republike Srpske provesti još neke druge projekte s ciljem povezivanja industrijske zone jednim odgovarajućim putem”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo načinom na koji se vodi opština Čelinac, u kojoj postoji stabilna skupštinska većina.