Crkve i škole svom svetitelju

0

ČELINAC, 31. januara – U svim čelinačkim parohijama i u svim školama molitveno i svečano je proslavljen praznik Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog.
Nakon pojanja slavskih tropara, himni i recitacija najmlađih u prepunim hramovima, proslavljanje lika i djela Svetog Save nastavljeno je u salama i holovima škola kroz besjede, recitale i nastupe školskih sekcija.
Ovogodišnju priredbu besjedom o Svetom Savi oplemenio je jerej Borko Đurđević, paroh popovački, naglasivši da je priča o Svetom Savi najduža priča koju priča narod srpski.

„Poštujmo iskreno i nepokolebljivo našeg Svetog Savu, jer poštujući njega slavimo Hrista Boga koji je divan u svetima svojim“.
Školsku priredbu u kino-sali u Čelincu svojim prisustvom je uveličao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija. Izražavajući radost zbog dolaska u Čelinac i čestitajući ovaj veliki praznik, ministar je poručio da je neophodan veliki trud i napor učesnika u obrazovnom procesu da bi se omogućilo napredovanje djece u pravom smislu.
„Prije svega, moramo smanjiti obim nastavnih sadržaja. Udžbenici moraju biti pisani jezikom koji djeca razumiju, izbjegavajući leksiku i terminologiju univerzitetskog nivoa. Istovremeno, moramo da posvetimo pažnju vannastavnim aktivnostima: pjevanju, igranju, razvijanju pozitivnog kritičkog odnosa prema drugovima, drugaricama, nastavnom osoblju, ali i razvijanju ekološke svijesti“, naglasio je ministar Mutabdžija. On je čestitao učenicima koji su ovim povodom nagrađeni za izvanredne rezultate u učenju i radu, motivišući ih da i dalje  budu čestiti i da ostvaruju još bolje rezultate koji će im pomoći da upišu srednju školu koju žele.
Priredbe praćene literarnim i likovnim radovima učenika priređene su i u Srednjoj školi u Čelincu, školi „Mladen Stojanović“ u Jošavki, školi „Novak Pivašević“ u Dubravi Staroj, ali i u svim područnim školama.

Izvor: www.opstina-celinac.com

Foto: www.opstina-celinac.com