Ćirilica u drugom planu

0

ČELINAC, 26. avgusta – Anketa o upotrebi ćirilice, koju je provelo SPKD “Prosvjeta” iz Čelinca, potvrdila je da se i u ovoj opštini srpsko nacionalno pismo sve više u praksi potiskuje u drugi plan, uprkos opštoj deklarativnoj podršci.

Kao najdrastičnije primjere zanemarivanja ćirilice anketirani su naveli natpise na privatnim firmama, ali i praksu opštinske uprave čiji je zvanični sajt na latiničnom pismu,.

Vrlo često i opštinske službe u skupštinsku proceduru prosljeđuje materijale ispisane latinicom, objavila SRNA.

Prije tri mjeseca na sjednici Skupštine opštine Čelinac odbornik Željko Dubravac /DNS/ ukazao je na kršenje zakona o ravnopravnosti jezika u opštinskim institucijama, jer je u upotrebi samo latinična verzija.

Iako je obećano da će ta greška biti ispravljena to do danas nije učinjeno.

Sekretar SPKD “Prosvjeta” iz Čelinca Momčilo Spasojević rekao je da su, osim ankete koja je provođena gotovo tri mjeseca, uporedo vođene i aktivnosti o afirmaciji ćirilice, a u tom periodu priređena je i izložba pod nazivom “Ćirilica”.

Prema njegovim riječima, u anketi, sprovedenoj na inicijativu Glavnog odbora Društva, učestvovali su učenici Srednje škole, čitaoci Narodne biblioteke “Ivo Andrić”, odbornici, više opštinskih službenika i prosvjentih i kulturnih radnika.