„Čelinačka kosidba“ održana po sedmi put: Od ZABORAVA čuvamo narodne običaje

0

ČELINAC, 03. juna – Uz pjevanje narodnih izvornih pjesama kosaca i žena, te okupljanje djece u čelinačkom naselju Miloševo danas je održana manifestacija „Čelinačka kosidba“.

Cilj manifestacije, koja se već sedam godina održava u ovoj opštini,  je da se od zaborava sačuvaju narodni običaji.

Kosidba je organizovalo Poljoprivredno kulturno umjetničko društvo „Miličino ognjište“ i JU Centar za kulturu, fizičku kulturu, sport, obrazovanje i informisanje Čelinac.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

 

-Ovakvim manifestacijama nastojimo da tradionalne običaje prenesemo na mlađe generacije. U selima se postepeno gasi ovaj običaj jer su kosilice zamijenile ručne alate za košenje, pa smo iz toga razloga odlučili da putem scenskog prikaza njegujemo tradiciju – rekla je predsjednik udruženja „Miličino ognjište“ Milica Mrđa Kovačević.

Nakon kosidbe upriličen je kosidbački doručak kod domaćina Ilije Marjanovića, koji je izrazio zadovoljstvo zbog pokošene njive, te se zahvalio organizatorima.

Nakon manifestacije uslijedio je ručak sa mještanima.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

 

PKUD „Miličino ognjište“ nastalo je kao uspomena na caricu Milicu, nosi grb Svete loze Nemanjića i Hrebeljanovića, a bavi se njegovanjem izvornih narodnih pjesama i scenskim prikazima običaja.

 

Blic