Čelinac: Proizvodnja rasada u domaćinstvu Srdića u Popovcu (VIDEO)

0

ČELINAC, 21. aprila – Marinko Srdić iz Popovca kod Čelinca zajedno sa svojom porodicom bavi se plasteničkom proizvodnjom. Rasad paradajza i paprike već su spremni za prodaju, a u njegovom plasteniku nalazi se i rasad lubenica, dinje i krastavaca. Iako je prodaja počela kod kuće, kaže na tezgu izlazi poslije Vaskrsa.


Selo Popovac, opština Čelinac. Na nadmorskoj visini od 364 metara pogled koji se pruža je zaista predivan. Usponi i padovi koji dominiraju ovim krajem pogodni su za ovčarstvo i voćarstvo, a na imanju poljoprivrednika Marinka Srdića nalazi se 6 plastenika na oko 1300 kvadratnih metara. Plasteničkom proizvodnjom porodica Srdić bavi se punih 12 godina. Rasad paradajza i paprike već su spremni za prodaju, a pored toga uzgajaju i rasad krastavaca, lubenice i dinje.  Iako su sada zadovoljni što rade ovaj, ne tako lak posa, počeci nisu bili idealni. Čak, šta više naišli su na brojne poteškoće.

Da bi gotov proizvod na stolu zadovoljnih kupaca bio što ranije, Srdići prva sjemena zasade još krajem januara i tako posla imaju cijelo proljeće. Do sada su poslijali 70.000 biljaka. I dok su noću hladne, da bi biljke neometano rasle, potrebno je da imaju adekvatnu temperaturu, zato Marinko ustaje i po nekoliko puta noću da bi ložio vatru i obezbijedio toplotu u plasteniku.

Iako je prodaja već počela kod kuće, kaže na tezgu u Čelincu izlazi poslije Vaskrsa.

Svjedoci smo da je sve poskupilo, pitali smo Marinka kakvo je stanje sa cijenom ove godine.

Bio je otvoren i za studente poljoprivrede koji su upravo u njegovim plastenicima završili praktični rad. I dok se mladi odlučuju da živote nastavljaju u gradu, Marinko se iz Banja Luke, vratio u svoj Popovac, gdje uživa u ljepotama koja čista, netaknuta priroda pruža. A da bi olakšao život i sebi i svojim komšijama, bio je pokretač mnogih akcija.

Za kraj Marinko je imao i jaku poruku za mlade koji razmišljaju da li da ostanu na selu, ali i za one koji razmišljaju da se vrate na svoje ognjište.

(TV K3)