Čelinac kroz stipendije nagradio najbolje studente i srednjoškolce

0

ČELINAC, 1. marta –  Potpisivanjem ugovora sa lokalnom samoupravom, nabolji srednjoškolci i studenti sa područja opštine Čelinac ostvarili su pravo na stipendije u 2024.godini. Na ovaj način pravo na stipendije ostvarilo je 40 studenata i 71 srednjoškolac.

Dobri rezultati na akademskom polju i kroz nastavne aktivnosti isplatili su se onim Čelinčanima koji u svoje obrazovanje ulažu sate i sate učenja te je nagrađeno kroz simbolične stipendije. Mnogi među ovim mladićima i djevojkama, ovakav vid podrške ne dobijaju prvi put a jedan od njih je i student 4.godine Pravnog fakulteta u Banjaluci David Palikuća. Ovaj student čiji je prosjek ocjena 7.90 navodi da svaki vid pomoći daje dodatni impuls za lakše podnošenje raznih troškova.

” Stpendija će mi mnogo značiti posebno u vidu regulisanja neophodnih troškova prevoza, nabavke knjiga i druge stručne literature koja će mi pomoći da lakše učim i spremam ispite. Mnogo se zahvaljujem opštini Čelinac koja na ovaj način podržava uspješne učenike i studente i to je jedan dobar primjer koji uvijek treba podržati. Nadam se da će se i drugi studneti i srednjoškolci ugledati na nas i da će se truditi i boriti da vrijedno rade i uče ”,rekao je Palikuća.

Stipendija u velikoj mjeri popravlja i kućni budžet za srednjoškolce. Tako će biti i u slučaju Veronike Marić koje učenik prvog razreda Medicinske škole u Banjaluci iza koje je mnogo petica koje su zabilježile u dnevniku.

” Ova sredstva će mnogo značiti i pomoće mi da ispnim neke svoje žele i da sebi nekada i nešto kupim a da za to ne trebam da tražim od roditelja. Ja putujem svaki dan iz Čelinca za Banjaluku i najviše će značiti i zbog toga jer će mi lakše biti plaćati mjesečnu kartu za prevoz ”,rekla je Marićeva.

A isto mišljenje dijela i njena školska drugarica Milica Topić koja je takođe učenike Medicinske škole.

” Meni će kao i svima ostalima ova stipendija dosta značiti i to je jedna lijepa stvar. Zbog takvih stvari ali i generalno radi sebe mislim da bi svi učenici trebali da se bore i trude i da uče što više jer to nikada neće naškoditi i neko će to prepoznati ”,rekao je Topićeva.

Načelnik opštine Vlado Gligorić navodi da svaki vid nagrade, kojim se može dati pokretačka snaga za neke nove uspjehe, uvijek je u interesu lokalne samouprave koja u ovim mladim ljudima vidi svoju budućnost. Ističe kako iz godine u godinu sredstva za stipendiranje rastu a samo za ovu kalendarsku godinu je izdvojeno oko 120.000 KM.

” Želim napomenuti da su visine stipendija za srednjoškolce koje će se isplaćivati oko 70 KM, dok je za studente oko 130 KM. To će se isplaćivati tokom deset mjeseci. Prilikom dodjele stipendije a koja je prošla redovnu konkursnu i skupštinsku proceduru, moralo se ispoštovati nekoliko kriterijuma a na prvom mjestu je bio dobar rezultat koji je postignut tokom učenja. Tu su uzeti i drugi kriterijumi a fokus je bio usmjeren i na deficitarna zanimanja i socijalni status samih studenata i učenika”,rekao je Gligorić.

Navodi kako će se truditi da i tokom narednih godina nagrađuju one najbolje koji će se kroz svoje rezultate istaknuti te da takvi i slični njima, zaslužuju punu pažnju kako lokalnih tako i republičkih vlasti. Nadaju se i da će na primjeru ovih mladih ljudi se ugledati i ostali učenici i studenti iz Čelinca te da će stipendiranje kroz naredni period biti obuhvatnije.