Čelinac: Izložba “Mileva Marić Ajnštajn” otvorena do 10. aprila

0

ČELINAC, 5. aprila – U holu Srednjoškolskog centra u Čelincu otvorena je izložba “Mileva Marić Ajnštajn”, čiji je autor Savez inovatora Republike Srpske, a realizovana je uz podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.


Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić izrazio je zadovoljstvo što je izložba o ovoj znamenitoj Srpkinji postavljena upravo u Srednjoškolskom centru, mjestu gdje budući akademski građani stiču znanja o životu i nauci.

– Ime Mileve Marić Ajnšajn do skoro je bilo potpuno zapostavljeno u javnosti i nauci. Izuzetna učenica i matematičarka je bila tek peta žena koja je upisana na ciriški Politehnikum, što govori o njenoj intelektualnoj moći – podsjetio je Gligorić i dodao da opština Čelinac od prije deset godina ima ulicu koja nosi ime ove naučnice.

Direktor Narodne biblioteke Čelinac Jelena Ivanković naglasila je da je Mileva Marić Ajnštajn imala briljantne ideje, te da se i danas vode debate o njenom doprinosu naučnim dostignućima supruga Alberta Ajnštajna, koji nikada javno nije priznao njene zasluge.

– Iako ima i onih koji smatraju da nema dokaza da mu je pomogla, većina proučavalaca saglasna je da je taj značaj i te kako umanjen i cenzurisan, te da je nepravedno zapostavljena – naglasila je Ivankovićeva.

Mileva Marić Ajnštajn umrla je u Cirihu 1948. godine, a vijest o njenoj smrti nije nigdje objavljena. Tek je 2004. godine javnost saznala za njen grob.

Izložbu u Čelincu, koja je otvorena do 10. aprila, organizovala je Narodna biblioteka “Ivo Andrić”.