Borci pokazali hrabrost i sa ponosom odbranili Republiku Srpsku

0

BANJALUKA, 14. februara – Prvi srpski ustanak i Dan boraca odbrambeno- otadžbinskog rata Republike Srpske simboli su slobodarskih težnji srpskog naroda i iskonske želje da organizuju društvo i državu, koji su zasnovani na pravu i pravdi i u kojima će svi imati život dostojan čovjeka, izjavio je predsjednik Milorad Dodik.

Premijer Radovan Višković istakao je da se obilježavanjem Dana boraca odaje dužna počast svim borcima koji su tokom proteklog rata dali doprinos u odbrani srpskog naroda.

Obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka prilika je da se s posebnim pijetetom, poštovanjem i zahvalnošću sjetimo svih heroja koji su kroz istoriju branili svoja vjekovna ognjišta, smatra srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je Dan boraca Republike Srpske prilika da se prisjetimo svih hrabrih i časnih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su dali nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Republike Srpske i odbrani interesa i slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

Republika Srpska je najvrednija tekovina ratnog puta Vojske Republike Srpske i borbe za slobodu srpskog naroda na tom prostoru, izjavio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Ostojić je rekao da je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, prije 31 godinu, formirana Boračka organizacija Republike Srpske čiji je cilj bio da zaštiti prava onih koji su se borili za Republiku Srpsku.

Borci Vojske Republike Srpske dali su nemjerljiv dopronos stvaranju i očuvanju Republike Srpske, saopšteno je iz Organizacje starješina Vojske Republike Srpske povodom Dana boraca Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka.

Čestitajući borcima ovaj dan, iz Organizacije starješina podsjećaju da je kroz Vojsku Srpske prošlo više od 200.000 boraca, više od 23.000 ih je ugradilo živote u temelje Republike Srpske, a više od 35.000 su ratni vojni invalidi.

– Svi pripadnici Vojske i policije Republike Srpske, koji su učestvovali u odbrani naše državnosti, zaslužuju da zlatnim slovima budu upisani u istoriju Srpske. Po ugledu na srpske ustanike vožda Karađorđa, i naši očevi su ustali 1992. godine sa čvrstom vjerom u odbranu Republike Srpske. Sa posebnim pijetetom danas pominjemo sve junake koji su živote položili za našu slobodu. Neka je vječna slava palim junacima, a nama ostaje obaveza da slobodnu Republiku Srpsku ostavimo našim potomcima – stoji u čestitki lidera SPS-a Gorana Selaka.

(rtrs)