Banjalučko tužilaštvo se oglasilo o predmetu protiv krim-tehničara i ZASTARI POSTUPKA PROTIV OPTUŽENIH

0

BANJALUKA, 6. marta – Povodom nastupajuće zastare krivičnog gonjenja u predmetu koji se pred Osnovnim sudom u Banjaluci, vodi protiv optuženih krim-tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja, o ovom predmetu se oglasilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Iz OJT Banjaluka ističu da su u ovom predmetu preduzeli sve procesne radnje.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 7. septembra 2018. godine podiglo optužnicu protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, zbog krivičnog djela sprečavanje u vezi sa nestankom odjevnog predmeta muške gaće (bokserice) skinute prilikom obdukcije tijela pokojnog Davida Dragičevića. Ovo Tužilaštvo je istragu protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, okončalo prije zakonom predviđenog roka za okončanje istrage- navodi se u saopštenju OJT Banjaluka.

Podsjećaju da je Osnovni sud u Banjaluci, predmetnu optužnicu potvrdio 14. septembra 2018.godine, a da je glavni pretres pred osnovnim sudom započeo 17. juna 2021.godine, a okončan 26. januara 2022. godine.

– U navedenom predmetu Osnovni sud u Banjaluci je 27. januara 2022.godine, donio i javno objavio presudu kojom su Mikica Marjanac i Bošnjak Zoran oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo. Osnovni sud u Banjaluci, presudu je dostavio ovom Tužilaštvu 19. aprila2022.godine. Na donesenu presudu u zakonom predviđenom roku 28. aprila 2022.godine, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je izjavilo žalbu. Po predmetnoj žalbi postupao je Okružni sud u Banjaluci, te je 29. novembra 2022.godine, ukinio predmetnu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje- navode iz tužilaštva.

– Osnovni sud u Banjaluci je 26. maja 2023.godine, donio i javno objavio presudu kojom su Mikica Marjanac i Bošnjak Zoran, ponovo oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo. Osnovni sud u Banja Luci, predmetnu presudu je dostavio ovom Tužilaštvu 27. jula 2023.godine.Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u zakonskom roku 3. avgusta 2023.godine, izjavilo je žalbu na presudu Osnovnog suda u Banjaluci. Okružni sud u Banjaluci je 13. decembra 2023.godine, ukinuo predmetnu presudu i predmet vratio prvrostepenom sudu na ponovno odlučivanje- saopšteno je iz banjalučkog tužilaštva.Nakon ponovnog ukidanja prvostepene presude, glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banjaluci, zakazan je za 12. februar ove godine, na kojem glavnom pretresu nije pristupio branilac optuženog Bošnjak Zorana, te je isti odgođen za 26. februar.

Glavni pretres održan je navedenog datuma, a branilac optuženog Bošnjak Zorana, stavio je zahtjev za izuzeće postupajućeg tužioca, a kako bi istog predložio za saslušanje u svojstvu svjedoka.Vršilac dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, odbacio je predmetni zahtjev za izuzeće kao nedozvoljen.Glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banjaluci održan je 4. marta 2024.godine, na kojem su i tužilaštvo i odbrana predlagali svoje dokaze.

– Prijedlozi tužilaštva su odbijeni, dok su usvojeni prijedlozi odbrane optuženog Zorana Bošnjaka da se salušaju još dva svjedoka koji su već ranije saslušani tokom prvostepenog postupka, a prihvaćen je i prijedlog odbrane da se sasluša svjedok koji ranije nije bio saslušan. Nastavak glavnog pretresa zakazan je za dan 15. marta 2024.godine, a zastarjelost u ovom krivičnom predmetu nastupa dana 26. marta 2024.godine- naveli su iz Tužilaštva.

Zaključuju da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u pomenutom krivičnom predmetu blagovremeno je preduzimalo sve procesne radnje, te se ne može smatrati odgovorno za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja.

( srpska info )