Apel za zamjenu ličnih dokumenata

0

ČELINAC, 25. novembar –S obzirom da ističe rok važenja ličnih dokumenata izdatih 2004. godine, Policijska stanica Čelinac poziva građane da na vrijeme izvrše zamjenu ličnih dokumenata kako bi izbjegli nepotrebna čekanja, ali i stvaranje gužvi na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata.

Lična karta

Podsjećamo, za zamjenu važeće lične karte potrebno je priložiti ličnu kartu i uplatu od 18 KM, te u skladu sa važećim Uputstvom dati tačnu izjavu u kojem matičnom uredu je građanin upisan u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana.
Ukoliko se u ličnoj karti vrši ispravka ili promjena ličnih podataka koji su navedeni u ličnoj karti, građanin uz propisanu uplatu prilaže i izvod iz matične knjige rođenih.

Ukoliko je lična karta nevažeća, odnosno, ukoliko joj je istekao rok važenja, ili građanin prvi put predaje zahtjev za izdavanje lične karte (punoljetna lica) građanin uz propisanu uplatu od 18 KM prilaže i izvod iz matične knjige rođenih, te uvjerenje o državljanstvu.
Ukoliko je lična karta izgubljena ili ukradena, građanin uz propisanu uplatu od 18 KM prilaže
izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu i potvrdu nadležne policijske stanice prema mjestu prebivališta da je istu prijavio kao izgubljenu ili ukradenu.

 

Vozačka dozvola

Za zamjenu vozačke dozvole potrebno je priložiti ličnu kartu, vozačku dozvolu i uplatu od 60 KM sa taksom u iznosu od 5 KM. Podsjećamo, prilikom predaje zahtjeva građanin ne smije imati neplaćene novčane kazne u registru novčanih kazni, a ljekarsko uvjerenje se prilaže samo u slučajevima važenja vozačke dozvole kraće od 10 godina, kao i prilikom zamjena vozačke dozvole kod vozača koji posjeduju „D“ kategoriju.

Putna isprava

Za zamjenu putne isprave punoljetno lice je obavezno priložiti ličnu kartu i uplatu od 50 KM sa taksom u iznosu od 5 KM, te dati tačnu izjavu u kojem matičnom uredu je građanin upisan u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana.
Za zamjenu putne isprave maloljetno lice je obavezno priložiti ličnu kartu roditelja, izvod iz matične knjige rođenih za maloljetno lice, uplatu od 30 KM sa taksom od 5 KM za maloljetna lica starosti do tri godine, ili uplatu od 40 KM sa taksom od 5 KM za maloljetna lica starosti od tri do 18 godina.
Ukoliko građanin podnese zahtjev za izradu putne isprave i uz dokaz o redovnoj uplati priloži i dokaz o uplati od 200 KM i 5 KM takse, ista se izrađuje u roku od 72 časa i isporučuje u navedenom roku.

Na lokaciji za izdavanje ličnih dokumenata u Policijskoj stanici Čelinac aktivan je broj telefona 551-001, putem kojeg građani mogu dobiti informacije u kojem statusu se nalazi dokument za koji su podnijeli zahtjev.
Radno vrijeme na šalterima za izdavanje ličnih dokumenata je od 7 do 15 časova, od ponedjeljka do petka.

Iz policijske stanice apeluju na građane čijim ličnim dokumentima je istekao rok važenja da bez odlaganja pristupe njihovoj zamjeni, kako bi izbjegli snošenje zakonskih posljedica i sebi olakšali ostvarivanje prava u pravnom saobraćaju. Istovremeno, Policijska stanica Čelinac će u skladu sa svojim mogućnostima preuzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da građani koji se budu obraćali na lokaciji za izdavanje dokumenata što brže i efikasnije ostvare svoja prava.

 

 

Izvor: Policijska stanica Čelinac