Ambasador Srbije u BiH posjetio Čelinac

0

ČELINAC, 6. novembar – Opštinu Čelinac 4. novembra posjetili su ambasador Srbije u BiH gospodin Stanimir Vukićević, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i konzul Radoslav Ilić koji su se u razgovoru sa načelnikom opštine Momčilom Zeljkovićem i direktorom Razvojne agencije Aleksandrom Brankovićem upoznali sa privrednim, socijalnim i političkim stanjem u ovoj opštini.

Načelnik Zeljković u predstavljanju opštine akcenat je stavio na ogromne materijalne štete koje su u Čelincu prouzrokovale poplave u maju i avgustu, a procijenjene su na preko 20 miliona maraka. On je istakao da je to izuzetno veliki teret za budžet Čelinca koji iznosi oko pet miliona maraka, a već je optetećen kreditnim zaduženjem i velikim izdvajanjem za socijalnu strukturu stanovništva tako da u njemu gotovo nema investicionih izdvajanja.
Ambasador Vukićević pokazao je interesovanje za demografska kretanja stanovništva u čelinačkoj opštini, položaj mladih i njihovo interesovanje za studije u Srbiji, a posebno ga je interesovala saradnja privrednika s dvije strane rijeke Drine.
„Izražavam veliko žaljenje zbog pretprljenje ogromne štete tokom poplava koje premašuju četverogodišnji budžet Čelinca. Za ovu malu opštinu koaj nema većih privrednih kapaciteta to je ogromna šteta. Uočio sam da ima dosta prostora za proširenje saradnje privrednika ovog kraja sa preduzećima u Srbiji. Kolikos am shvatio u Čelincu je do prije neku godinu djelovalo jedno preduzeće („Evroprodukt“) čiji je vlasnik iz Srbije i da je na ovom prostoru naročito zastupljeno preduzeće „Peštan“. Treba uložiti dodatne napore, uspostaviti kontakte sa firmama, i to ne samo sa onim iz Čelincu bratskih opština (Majdanpek i Trstenik), ponuditi im prihvatljive uslove i ja vjerujem da rezultat neće izostati. Čelinac je nadomak Banjaluke, svega 12 km. To je za privrednike strateški jako važno i interesantno jer faktički niste u velikom gradu a jeste. Takva pozicija je za privrednike jako važna i  ako im ponudite pogodne lokacije uz prihvatljive uslove velike su šanse da ih prihvate. Ja ću svakako sa ovog sastanka poslati svoj izještaj i vidjećemo šta se može uraditi na proširenju privredne saradnje“, rekao je ambasador Vukićević.
Nakon sastanka u opštinskoj upravi najviši predstavnici Ambasade Srbije u BiH sa rukovodstvom opštine obišli su pogone preduzeća „Megamont“ i „Vineks“, nakon čega je Njegova ekselencija ambasador Vukićević izjavio da je stekao utisak da se radi o ozbiljnim i dobro organizovanim kolektivima.

 

Izvor: opstina-celinac.com