Legat akademika Rajka Kuzmanovića – kulturna baština Čelinca

0

ČELINAC, 15. aprila – Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović  u radnu posjetu primio je načelnika opštine Čelinac Vladu Gligorića, direktorku Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ Jelenu Ivanković i urednika „Čelinačkih novina“ Borislava Maksimovića.


Načelnik Gligorić upoznao je akademika Kuzmanovića sa razvojnim projektima koji se realizuju u Čelincu i dalјim planovima.

Predsjednik Kuzmanović, koji je početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, kao predsjednik opštine Čelinac, sa svojim saradnicima intenzivirao razvoj ove lokalne zajednice i sačuvao njegov status kao opštine, a kao sedmi predsjednik Republike Srpske izuzetno doprinio modernizaciji infrastrukture i izgradnji više novih društvenih objekata naročitu pažnju posvetio je budućem razvoju Čelinca.

– Dilema da li Čelinac razvijati kao samostalnu lokalnu zajednicu ili ga pripojiti Banjoj Luci bila je aktuelna i prije šest decenija. Sadašnje stanje pokazuje da smo ja i moja generacija opštinskog rukovodstva uradili dobru stvar time što smo sačuvali opštinski status. Danas Čelinčani skoro sve osnovne životne potrebe mogu da zadovolјe u svome mjestu, brzo i kvalitetno, a za  ostalo, nešto više, Banja Luka nije daleko – rekao je akademik Kuzmanović.

On je napomenuo da razvoj i unapređenje života u lokalnoj zajednici treba da bude konstanta, da se ne smije dozvoliti zastoj ma kakve bile društvene okolnosti.

– Razvoj svake lokalne zajednice uvijek i svagdje zavisi od saradnje lokalnog rukovodstva i republičke, odnosno državne strukture. Tu se ne smije dozvoliti strančarenje. Takođe, veoma je važno u razvoj uklјučiti sve raspoložive lјudske resurse. Vrijednih i pametnih lјudi nikad nije previše. I još nešto, u svakoj sredini uspješni pojedinci u svojim profesijama su zlata vrijedni, ali taj individualni duh ne može da zamijeni kolektivni i trudite se da uklopite individualnu i kolektivnu energiju i znanje – rekao je Kuzmanović.

Tema razgovora bio je i razvoj Legata akademika Rajka Kuzmanovića pri Narodnoj biblioteci „Ivo Andrić“. U Legatu je do sada obrađeno 1.037 knjiga i časopisa, a akademik Kuzmanović ima želјu da ga obogati novim knjigama i umjetninama. Da bi se za to stekli uslovi sadašnji prostor kojim čelinačka biblioteka raspolaže treba proširiti. Akademik Kuzmanović izrazio je zadovolјstvo što se u Čelincu njegovom naučnom i kulturnom stvaralaštvu poklanja velika pažnja.

– Izuzetno mi je drago što Biblioteka „Ivo Andrić“ svoju bogati fond ne drži kao u nekom skladištu nego ga afirmiše i približava čitaocima. Obradovan sam što će tako i dio moje lične biblioteke i moje naučno stvaralaštvo koje sam izrazio pored ostalog i u 34 knjige biti pristupačne čitaocima – rekao je akademik Kuzmanović.

Posebno je pohvalim zavičajnu zbirku i izdavačku djelatnost u čelinačkoj biblioteci jer se time, kako je reka, narednim generacijama ostavlјa bogato kulturno naslјeđe Čelinca.
Načelnik Gligorić je istakao da je u interesu lokalne zajednice i svih obrazovnih i kulturnih ustanova Čelinca razvoj i opremanje legata akademika Rajka Kuzmanovića.

– Mi smo svjesni činjenice da je Čelincu izuzetno potreban novi savremeni objekat Doma kulture, na čemu decenijama insistira i akademik Kuzmanović. To je jedan od naših strateških cilјeva i u njemu pored ostalih sadržaja kao što su biblioteka, likovna galerija, zavičajni muzej, sala za pozorišne, muzičke i druge događaje, svoje mjesto treba da nađe i Legat akademika Rajka Kuzmanovića. Dok se Dom kulture ne sagradi, imamo namjeru da legat razvijamo u našem sadašnjem obrazovnom i kulturnom centru jer cjelokupno stvaralaštvo akademika Kuzmanovića smatramo izuzetno značajnom kulturnom baštinom bez koje sadašnji Čelinac zapravo ne bi imao svoj identitet – rekao je načelnik Gligorić.

Ovom prilikom akademiku Kuzmanoviću poklonjeno je više primjeraka najnovijeg izdanja iz izdavačke produkcije Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ i SPKD „Prosvjeta“ – „Čelinačke novine: Bibliografija akademika Rajka Kuzmanovića 2000 – 2022“. I ova publikacija svjedoči o izuzetnoj posvećenosti akademika Kuzmanovića svome zavičaju i njegovoj podršci pojedincima i kolektivima koji doprinose duhovnom i materijalnom razvoju Čelinca.

Tekst i foto: B. Maksimović