Razvija se Legat akademika Rajka Kuzmanovića u Čelincu: Bez lijepog Doma kulture nema lijepog grada

0

ČELINAC , 4. marta – Legat akademika Rajka Kuzmanovića, predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, koji se nalazi u Narodnoj biblioteci “Ivo Andrić” i Srednjoj školi Čelinac uskoro će biti proširen novom, reprezentativnom prostorijom.

To je dogovoreno na sastanku koji je održan u čelinačkoj biblioteci, a kojem su prisustvovali legator (darodavac) akademik Kuzmanović, načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić, direktorke čelinačke biblioteke i Srednje škole Jelena Koprivica i Marija Trivanović Kukavica i urednik “Čelinačkih novina” Borislav Maksimović.
Kako je dogovoreno, jedna učionica će se oplemeniti novim namještajem i prilagoditi za razne kulturne događaje o čemu će se zajednički starati ove dvije kulturne i obrazovne ustanove.

– Počastvovani smo voljom i željom našeg znamenitog sugrađanina i uglednog naučnog, kulturnog i prosvjetnog pregaoca akademika Kuzmanovića da svome zavičaju zavješta veliko kulturno blago od čega će naredne generacije Čelinčana imati ogromnu korist. Nadamo se da će ovo biti podstrek i drugim istaknutim Čelinčanima da na ovaj način unaprijede nauku, kulturu i školstvo u Čelincu. Naša je obaveza da na primjeren način odgovorimo ovom izazovu, pristojno opremimo prostorije i omogućimo da one budu od koristi svim našim sugrađanima koji pokažu potrebu i želju da ih koristi, a u skladu sa pravilima kućnog reda o čemu će se starati biblioteka i Srednja škola – rekao je načelnik Gligorić.
Akademik Kuzmanović se zahvalio načelniku Gligoriću i rukovodstvu biblioteke i škole na pokazanoj volji da darove koje je on zavještao svome zavičaju i koje još namjerava da zavješta pristojno čuvaju i omoguće korištenje svim građanima koji to požele.

– Nema sumnje, radi se o kvalitetnom prostoru. Ali, ja bih volio da ovo bude samo prelazno rješenje ka izgradnji lijepog Doma kulture koji zaista Čelincu nedostaje. U njemu bi trebalo, pored ovog mog legata, da nađu svoje mjesto i biblioteka, i Zavičajni muzej, i lijepa koncertna sala, i galerija, i druge prateće prostorije. Čelinac se posljednjih godina lijepo razvija, ide u dobrom pravcu, ali treba imati u vidu da bez lijepog, namjenskog, Doma kulture nema lijepog grada. Sve ovo do sada bile su nužne improvizacije – rekao je akademik Kuzmanović i skrenuo pažnju na činjenicu da se identitet svakog naroda i svakog mjesta najbolje afirmiše putem kulturnog stvaralaštva.

On je predložio načelniku Gligoriću da već stvara preduslove za početak gradnje Doma kulture koji bi trebao da bude jedan od ukrasa Čelinca, a u međuvremenu da svi čelinački poklonici kulture i umjetnosti sa svoje strane doprinose razvoju školstva, nauke, kulture i umjetnosti i svojim stvaralaštvom uz već postojeće zavidno kulturno nasljeđe oplemene budući objekat.

Direktorke biblioteke i Srednje škole Jelena Koprivica i Marija Trivanović Kukavica takođe su se zahvalile akademiku Kuzmanoviću na bezrezervnoj podršci ne samo ovim ustanovama nego i građanima Čelinca u svim segmentima života. One su istakle da je on tokom cijele svoje izuzetno uspješne naučne i društveno-političke karijere na različite načine nastojao unaprijediti život u svome zavičaju, a uvijek je isticao da su školstvo, kultura i umjetnost baza i preduslov za bolji život.
Akademik Kuzmanović čelinačkoj biblioteci u kojoj se čuva njegov Legat već je zavještao više od 1.200 veoma vrijednih knjiga, a u narednom periodu stići će i novi darovi.

( opština čelinac )